kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Güncel Haberler
Geriİleri
Devlet Bakanı Şimşek Washıngton'da konuştu
01:05
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomik olarak gittiği yön konusunda endişelenmek için neden bulunmadığını, yapılan reformlarla ekonominin şoklara çok daha dayanıklı bir konumda olduğunu söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın bahar dönemi toplantıları için Washington'da bulunan Şimşek, düşünce kuruluşu Brookings Institute'ta, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris'in sunduğu bir oturumla, Türk ekonomisindeki son durumu değerlendirdi.

Türkiye'nin gerçekleştirdiği reformlara değinen ve ekonomik duruma ilişkin verileri aktaran Bakan Şimşek, Türk ekonomisinin giderek daha açık bir ekonomi haline geldiğini belirtti ve ''Türk ekonomisinin hangi yöne gittiğine dair endişelenmeye gerek yok. Ekonomimiz, şoklara karşı çok daha dayanıklı bir durumda'' dedi.

Şimşek, bu çerçevede, küresel ekonomik durumun veya iç siyasi gelişmelerin etkisinin sınırlı olacağına işaret etti.

Emeklilik yaşının, 1990'lı yıllardaki politikalarla kadınlarda 38, erkeklerde 42'ye indirilmesini eleştiren Şimşek, bugün bu politikaların ekonomik olarak yol açtığı zararın tersine çevrilmesi için çalıştıklarını kaydetti ve sosyal güvenlik reformuna işaret etti. Bugün emeklilik yaşının 44 olduğunu belirten Şimşek, Avrupa Birliği standartları çerçevesinde bunun düzeltilmesi gerektiğini kaydetti.

Bakan şimşek daha sonra soruları yanıtladı. Küresel ve iç koşulların oluşturduğu ortama ilişkin bir soru üzerine Şimşek, Türkiye'nin, zor koşullar altında ilerlemeye daha eğilimli olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, zorluklara rağmen kendisinin duruma karamsar bakmadığını vurguladı ve gelişmelerin olası etkisinin, gelecek bir ya da iki yıl içinde, öngörülenden daha düşük bir performans sergileyeceğini kaydetti.

2008 yılında Türkiye'nin yüzde 4 büyüyebileceğine inandığını belirten Şimşek, ''Türk ekonomisi şu anda, eskiden olduğuna göre çok, çok iyi bir konumda'' dedi.

Türk-Amerikan ilişkilerinin durumuna ilişkin bir soru üzerine de Şimşek, ''ABD ile çok iyi ilişkilerimiz var. Bazı iniş çıkışlar olabilir ama ilişkilerimiz iyi'' dedi.

Şimşek, Türkiye'nin, hem ABD'de, hem de AB ile ''ortak değerleri'' paylaştığını vurguladı ve ''karşılıklı olarak fırsatlara yoğunlaşmanın'' önemli olduğunu söyledi.