kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye önemli bir ortak

ANKA / AA
AB'deki en önemli ülkenin dahi küresel zorluklarla baş edemeyeceğini belirten Barroso şöyle dedi: AB ve Türkiye dünyayı daha güvenli kılmak için işbirliği yapıyor..
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, güvenlik politikalarında Türkiye'nin, AB ile birlikte önemli bir rol üstlendiğini kaydetti. Barroso, "Türkiye, AB için dış güvenlik politikalarında önemli bir ortak" dedi. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde konuşan Barroso, geçen yıl Avrupa Birliği'nin 50. yılının kutlandığını anımsatarak, pek çok kurucu isimle daha iyi bir Avrupa düzenine ulaşılarak, uzlaşıya, barışa, demokrasi ve özgürlüğe dayanan bir yapıya kavuşulduğunu dile getirdi. Barroso, "Küreselleşen dünyada, küresel sorunlar görüyoruz. İklim değişikliği, güvenlik tehditleri, uluslararası terör veya salgın hastalıklar, enerji güvenliği sorunları gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Hatta AB içerisindeki en büyük üye devlet bile bu zorluklara tek başına karşı koyamaz. Ama birlikte bir fark yaratabiliriz. Sadece Avrupa için değil, dünya için de..." diye konuştu. AB ve Türkiye'nin çıkarlarının ortak bir geleceği paylaşmaktan geçtiğin kaydeden Barroso şöyle devam etti: "Türkiye'nin dinamik büyüme oranlarıyla dünya içerisindeki en büyük ekonomiler arasında yer alıyor. Güvenlik politikalarına baktığımızda, Türkiye, AB ile birlikte önemli bir rol üstleniyor. Pek çok ülkeyle komşuluk ilişkisi içerisinde ve son derece önemli bir konumda yer alıyor. AB ve Türkiye de dünyayı daha güvenli bir yer haline getirmek için işbirliği içinde yer alıyor" diye konuştu.

'DEMOKRASİ UZLAŞI RUHUDUR'
Barroso, başörtüsü ve laikliğin, Türk demokrasisinin baş etmesi gereken konular olduğunu belirterek şöyle dedi: "Demokrasi diyalog kültürü ve uzlaşı ruhudur. Özellikle farklı siyasal güçler arasında gerek parlamentoda, gerek toplumda köprüleri kurmanın platformlarını oluşturmak gerekir. Demokrasi denen şey budur." Konuşmasının sonunda soruları yanıtlayan Barroso, bir katılımcının "ziyaretin, AK Parti hakkında açılan kapatma davasına karşı destek olarak algılandığına" dair sözleri üzerine "Bu kesinlikle doğru değil. Bu ziyaret planlandığında böyle bir davanın açılacağı bilinmiyordu" dedi. Türkiye'nin iç siyasi tartışmalarında taraf olmayı hiçbir şekilde istemediklerini belirten Barroso, "Devam eden dava sürecine müdahale etmek istemem. Bana ithaf edilen ama yapmadığım bazı konuşmalar var" diye konuştu.

"MUCİZE" SÖZCÜGÜNDEN LAİKLİK ESPRİSİ

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan AB Komisyonu Başkanı Barroso, "Siyasi görüşleriniz zamanla değişti. Böyle bir şeyin mümkün olduğuna inanıyor musunuz?" sorusuna esprili bir biçimde şu yanıtı verdi: "Siyasi dönüşüm mucizesini gördüğümü söyleyebilirim. Bu mucize sözcüğünü, laikliğe karşı bir şey olarak algılanmayacağını düşünerek söylüyorum."