kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MEHMET BARLAS
BAŞYAZI

Aydın Doğan'dan lider adaylarına öğütler

GERÇEKLER.
Aydın Doğan'ın "Liderlik Onur Ödülü" alması dolayısıyla yaptığı konuşmayı altını çizerek okumak gerekir. Doğan Grubu medyalarının bazılarındaki tutumu beğenmeyebilirsiniz. Bazı yöneticilerin "Kriz yönetmek" yerine "Kriz üretmek" konusunda başarılı olduklarını da söyleyebilirsiniz.
Ama neticede Türkiye'de ayakta kalmak ve özellikle medyada ayakta kalmak başlı başına bir başarıdır. 1980'de de bugün de "Medya patronu" olabilen tek isimdir Aydın Doğan.
Bu gerçeklerin ışığında Aydın Doğan'ın konuşmasındaki iki paragrafın, tüm "lider adayları" ve "müstakbel medya patronları" tarafından dikkate alınmasında yarar görüyorum:
- Lider, elbette cesur olmalıdır. Ama her cesur, lider değildir. Zamanında temkinli olmak da bir liderlik özelliğidir. Ama hep temkinli davranan, risk almayan kişiden de lider çıkarmak mümkün değildir. Liderlik elbette hırs, azim ve ihtiras gerektirir. Ama aklın ve vicdanın önüne geçen ihtiras da felaket habercisidir.
- Coğrafyanız Türkiye ise çok önemli bir özelliği daha bunlara ilave etmek zorundasınız. Kriz yönetmek... Yönettiğim ilk kriz iş hayatımın en başındaydı. Kurduğum şirket batmıştı. Sonra 1960, 1970, 1980'lerde devalüasyon krizlerini yönettim. Bunu 1994, 2001 krizleri takip etti. Dikkat ederseniz hep ekonomi ağırlıklı krizlerden söz ettim. Eğer medya sektöründe çalışıyorsanız, buna sizi beğenmeyen, yeterince taraf bulmayan siyasi iktidarların yarattığı krizleri de eklemek gerekiyor.