kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gebeliğin kaçınılmaz sıkıntıları

İlknur Akman
Haftalar geçiyor ve yeni şikâyetler baş gösteriyor öyle değil mi? Beliniz tutuluyor, başınız dönüyor, mideniz yanıyor ve vücut ağrılarınız artıyor. Üzülmeyin, çünkü hepsi normal ve gelip geçici..
Sırt Ağrıları
Ağırlık merkezinizin değişmesi ve artan kilolarla birlikte sırt ağrıları da kaçınılmaz. Aşırı kilo almamaya özen gösterin çünkü aldığınız her fazla kilo, sırtınıza baskı yapar ve ağrılarınız artar. Biraz olsun rahatlamak için:

* Ayaktayken dik durun ve omuzlarınızı geriye doğru çekin. Uzun süre ayakta durmamaya çalışın.

* Düz veya alçak topuklu ayakkabılar alın. Hamileliğin altıncı ayından itibaren topuklu ayakkabı giymek dengenizi bozar ve sırtınızdaki gerilimi artırır.

* Eğer masa başında çalışıyorsanız iki omzunuzun ve sırtınızın sandalyenin arkasına yaslandığından emin olun. Sandalyeniz ayaklarınızı yere basabileceğiniz ve bilgisayar ekranının göz hizasında olacağı yükseklikte olsun.

* Araba kullanırken koltuk sırtınızı desteklemeli, direksiyon ve pedallara rahat ulaşabilmelisiniz.

* Dinlenirken ayaklarınızı ve bacaklarınızı yüksekte tutun böylece sırtınızda ve pelvisteki baskı azalır. Yan yatmak da sırtınızdaki bağların gerilmesini azaltır.

* Düzenli hafif sırt egzersizleri, sırt kaslarının ve bağların esnemesini ve gevşemesini sağlar.

* Ağır kaldırmayın. Yerden bir şey alırken sırtınızı dik tutun, ayağa kalkarken bacak kaslarınızla kendinizi yukarı itin.