kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünya Barosso'nun ziyaretini konuşuyor

Yeni Haber
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun Türkiye ziyareti yurt dışında da yankı buldu. Barroso'nun, reformların hızlandırılması talebine özellikle dikkat çeken yabancı medya, "Barroso, üyeliği garanti edemeyeceklerini söyledi", "Ziyaret, Türkiye'de istikrarın ciddi tehdit altında bulunduğu bir dönemde gerçekleşti", "Barroso kapatma davası konusunda uyardı", "Barroso, 'AB üyeliği militan İslam'a alternatif'dedi" gibi ifadeler kullandı.

FT: "BARROSO REFORMLARIN HIZLANDIRILMASINI İSTEDİ"

İngiliz Financial Times, "Barroso Türkiye'yi reform temposunu hızlandırmaya çağırdı" başlığını kullandığı haberinde, Komisyon Başkanı'nın "Türkiye'de son dönemde en tartışmalı gelişmelerden biri" olan AKP'yi kapatma davası konusunda ise "ihtiyatlı" konuştuğunu belirtti.

BBC: "BARROSO ÜYELİĞİ GARANTİ EDEMEYECEKLERİNİ SÖYLEDİ"

Jose Manuel Barroso'nun açıklamalarını BBC de değerlendirirken, Barroso'nun Türkiye ile yürütülen üyelik müzakerelerinin tam üyelik ile sonuçlanacağını garanti edemeyeceklerini söylediğine işaret etti. BBC, Barroso'nun, sivil-asker ilişkileri, kültürel haklar, kadın ve çocuk hakları gibi alanlarda daha fazla gelişmeye ihtiyaç duyulduğunu söylediğini de belirtti.

EL PAİS: "TÜRKİYE'NİN İSTİKRARI CİDDİ TEHDİT ALTINDA"

İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais de, "Ziyaretin temeli İslami olan bir Hükümet ile devletin laik unsurları arasındaki konfrontasyonun Türkiye'deki istikrarı ciddi bir biçimde tehdit ettiği bir dönemde yapılıyor" yorumunu yaptı. Gazete, Barroso'nun ifade özgürlüğünün önemini vurgularken Leyla Zana'nın 2 yıl hapis cezasına çarptırıldığına da dikkat çekti.

VOA: "BARROSO 'AB ÜYELİĞİ MİLİTAN İSLAM'A ALTERNATİF' DEDİ"

Amerika'nın Sesi (VOA) ise, Avrupa Komisyonu Başkanı'nın Türkiye'nin AB üyeliğinin "militan İslam'a güçlü bir alternatif" sağlayacağını söylediğini belirtirken, Barroso'nun TBMM'ye, üyeliğin otomatik olmadığını söylediğine de dikkat çekti.

LE MONDE: "BARROSO 'UZUN BİR YOL VAR' MESAJINI VERDİ"

Fransız Le Monde gazetesi, Barroso'nun Ankara'da "Türkiye'nin AB üyesi olmadan önce daha katetmesi gereken uzun bir yol olduğu" mesajını verdiğini belirterek, müzakerelerin başladığı 2005 yılından bu yana sadece 35 başlıktan sadece 6'sının açıldığına dikkat çekti.

WASHİNGTON TİMES: "AB KAPATMA DAVASI KONUSUNDA UYARDI"

"AB Türkiye'ye, iktidardaki partinin yargılanması üyelik başvurusuna zarar verebileceği uyarısı yapıyor" yorumunu yapan Washington Times ise, AB tarafından yapılan açıklamaların ilişkileri olumsuz etkilediğini öne sürdü. Gazete, diplomatik kaynaklara dayanarak Türkiye'de, Avrupa'nın davaya tepkilerine giderek artan bir ilgisizlik göründüğünü yazdı.

(ANKA)