kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP'den Anayasa Mahkemesine iptal davası

Yeni Haber
CHP, 5751 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile Mera Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Söz konusu yasaların bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini içeren dilekçeyi Yüksek Mahkemeye CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ile Bursa milletvekilleri Kemal Demirel ve Abdullah Özer sundu.

Başvurunun ardından gazetecilere açıklama yapan Öymen, söz konusu yasalarla Bursa'nın Osmangazi İlçesinde yabancı bir şirketin hukuksuzca inşa ettiği üretim tesislerine yasal statü kazandırılmaya çalışıldığını savundu.

Söz konusu şirketin yatırımının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştayın ve Bölge İdare Mahkemesinin kararları bulunduğunu anımsatan Öymen, ''Bu kararlara uymak yerine hükümet her defasında bu kararları geçersiz kılmak için bir yasa çıkarmak yoluna gidiyor. Yani hukukun üstünlüğünü hiçe sayarak yasa yoluyla mahkeme kararlarını geçersiz kılmaya çalışıyor. Buna karşın söz konusu yasaları Anayasa Mahkemesine getirmiş bulunuyoruz'' dedi.

Öymen, söz konusu yatırımın durdurulması için Anayasa Mahkemesine iptal ve yürütmenin durdurulması isteminde bulunduklarını ifade ederek,
Anayasa Mahkemesinin en doğru değerlendirmeyi yaparak kamu vicdanının rahatlamasını beklediklerini söyledi.

Bir gazetecinin ''22 Temmuz 2007 genel seçimlerinden sonra CHP'nin 11. kez Anayasa Mahkemesine başvurduğunu, bundan AK Parti'nin rahatsızlık
duyduğunu'' belirtmesi üzerine de Öymen, ''AK Parti'nin Meclis çalışmalarını Anayasaya uygun yapmadığını'' öne sürdü.

AK Parti'nin geçmiş dönemde de Anayasaya aykırı yasalar çıkardığını ve CHP'nin bu yasaları da Anayasa Mahkemesine götürdüğünü söyleyen Öymen, geçen dönem yapılan 60'a yakın başvuru üzerine Yüksek Mahkemenin 40'a yakın yasanın bazı maddelerini iptal ettiğini, bazı yasa maddelerinin yürürlüğünün durdurulmasına karar verdiğini bildirdi.

''Mahkemenin kararları, hükümetin hukukun üstünlüğüne ve Anayasaya uygunluğa özen göstermediğini ortaya koymuştur'' diyen Öymen, ''Sıkıntı
buradan kaynaklanıyor. Biz sırf 'Hükümeti siyasi açıdan zorlayalım' diye bir düşünce içerisinde değiliz. Hükümetin hukuka aykırı bir eylemi
olduğunda, yasa çıkarıldığı zaman Mecliste, gayet tabii ki Anayasa Mahkemesine götürerek Anayasanın öngördüğü mekanizmaları işletiyoruz.
Kimsenin bundan şikayetçi olmaması lazım. Eğer hükümet Anayasaya saygılı yasalar çıkarmış olsaydı Anayasa Mahkemesinin de başı hiçbir zaman sıkıntıya girmemiş olacaktı'' diye konuştu.CHP, 5751 sayılı kanunun 2. maddesi ile 5403 sayılı kanuna eklenen geçici 4. maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını talep ediyor.

AA