kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Kurultay aile içi bir yarışma"

Yeni Haber
CHP genel başkan adayı Umut Oran, kurultayın aile içi bir yarış olduğunu söyledi. Oran, "Kurultay'ın, ailenin örf ve adetlerine göre kardeşçe tamamlanması gerekiyor. Ben kimsenin adamı değilim. Bir iddiam var. Türkiye'nin AKP'den kurtulması için yola çıktım" dedi.

CHP'de 26-27 Nisan tarihlerinde yapılacak 32'nci Olağan Büyük Kurultay öncesinde adaylar da çalışmalarını sürdürüyor. CHP Lideri Baykal'ın bir dönem yakın kurmaylarından olan Ankara Milletvekili Eşref Erdem'in desteğini alan genel başkan aday adaylarından Umut Oran, Ankara'da gazetecilerle bir yemekte buluştu. Ankara Hilton Otel'deki yemeğe Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman da katıldı.

1996 yılından bu yana sivil toplum örgütleriyle çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Oran, son üç yıldır da CHP yönetimi ile yakın ilişki içinde olduğunu belirtti. Partiye geç üye olmasından yakınan Oran, bunun nedenini ise sivil toplum kuruluşlarında üstlendiği görevlere bağladı.

AKP Hükümeti'nin Türkiye'nin sorunları karşısında çözüm üretmediğini vurgulayan Oran, buna karşın CHP'nin de gerekli muhalefeti yapamadığını öne sürdü. CHP'de değişimin şart olduğunu söyleyen Oran, "Yeni bir siyaset anlayışını temsilen, tabandan beslenen halktan beslenen bir siyasi anlayış gerekli. Kurultayda heyecan yok, alternatif olduğumuzu göstermek için çıktık ortaya. Sonuçta bu uzun bir yol. CHP'nin güçlenmesi, bütünleşmesi ve iktidar olması için bütün gücümüzle çalışacağız" dedi. Oran, şunları söyledi:

"Türkiye bugün iyi yönetilmiyor. Muhalefetin siyaseti de yetersiz. Anayasa değişikliği ve 301'den önce ekonomi ele alınmalı. Seçim yasası, siyasi partiler yasası anti demokratik. Bu yüzden parti içi denetim etkili değil. Bütün bunların gözden geçirilmesi lazım. Türkiye'de doğru gündem ve doğru öncelikler yok. Muhalefet iktidarın gündemine sürükleniyor. Ona alternatif üretmiyor. CHP'nin iktidar olma gibi bir anlayışı yok. Sadece söylem yetmez, eylem de gerekli. Anadolu'dan beslenmek şart. CHP bunu yapmalı. CHP devlet temelli değil, insan temelli olmalı."

DİYARBAKIR'A GİTMEDEN SORUN ÇÖZÜLMEZ

Umut Oran, CHP'nin Doğu ve Güneydoğu politikalarını da eleştirdi. CHP'nin, Anadolu'da örgütlerinin bulunmadığını belirten Oran, şöyle devam etti:

"İktidar olmanın yolu Diyarbakır'dan geçer. CHP, son 6 yılda sadece bir kez Diyarbakır'a gitti. Çalışmadan bir şey elde edilmez. Güneydoğu ya da Kürt sorununu oturduğunuz yerden çözemezsiniz. Diyarbakır'a gitmeden çözüm üretemezsiniz. Bölgenin sorunları 24 yıldır halının altına süpürülüyor. Bunlar doğru yaklaşımlar değil. Deniz Baykal, hepimizin genel başkanı ama oturduğu yerden bir şey olmuyor. CHP'nin emek ve üretimden yana bir politika izlemesi gerekiyor."

KURULTAY AİLE İÇİ YARIŞ

Oran, kurultaydaki şansını da değerlendirdi. CHP Kurultayı'nın aile içi bir yarış olduğunu ifade eden Umut Oran, "Kurultay'ın, ailenin örf ve adetlerine göre kardeşçe tamamlanması gerekiyor. Ben kimsenin adamı değilim. Bir iddiam var. Türkiye'nin AKP'den kurtulması için yola çıktım. Ben halkın adamıyım. Delegeye ve CHP üyelerine güveniyorum. Kurultayın sonucu ne olursa olsun CHP'de çalışmaya devam edeceğim. Projelerime güveniyorum" dedi.

Oran'a CHP Lideri Baykal'ın kaldırılmasına karşı çıktığı 301'nci madde ile ilgili görüşleri de soruldu. Oran, "Burada önemli olan 301'nci maddenin değişip değişmemesi sorunu değil. Türkiye'de 301'i değiştirmek ya da onu kaldırmak sorunu çözmez. Sorun, güçlü bir hukuk sistemi yaratılarak çözülebilir. Önemli olan 301 gibi maddelerin kullanılmasını önleyecek hukuk sistemini geliştirmek" karşılığını verdi.

(ANKA)