kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Haliç'in iki yakası artık kültür merkezi

Hasan ERŞAN
Fatih, Eyüp ve Beyoğlu belediyeleri sınırlarındaki Haliç, 15 yıldır süren restorasyon çalışmaları sonunda eski itibarını kazandı ve açık hava müzesi haline dönüştü..
İLİŞKİLİ HABERLER
Haliç'in iki yakası artık kültür merkezi
Osmanlı döneminde 8 km.'lik kıyısı ile gözde bir mekân olarak öne çıkan Haliç, yeniden eski günlerine dönüyor. Bizans'ın sarayları, surları ve kiliselerinin; Osmanlı'nın ise köşkleri, camileri ve hamamlarının süslediği Haliç, endüstriyel işletmelerin yarattığı tahribattan son 15 yıldır sürdürülen yenileme projeleriyle kurtuluyor. Restore edilen Cibali Tütün Fabrikası, Sütlüce Mezbahası, Feshane ve elektrik santrali kültür merkezlerine dönüştü. Ayvansaray Türk mahallesi 2005'te kentsel yenileme alanı olarak ilan edildi. Çalışma Tekfur Sarayı, Anemas Zindanları ve Emir Buhari Tekkesi'nin hemen yanında yer alan mahalle, aynı zamanda Meryem Ana Ayazması ve kayıp eski eserlerden Toklu İbrahim Dede Mescidi gibi tarihi ve turistik yapıları da kapsıyor. AB ve Fatih Belediyesi'nin ortak projesi "Fener ve Balat Semtlerinin Rehabilitasyon Programı"na ise Ocak 2003'te başlandı. Eski mezbaha binası Sütlüce Kültür Merkezi'ne dönüştürüldü. Merkez gelecek yıl Dünya Su Forumu toplantısı ile kapılarını açacak. 1911 ile 1983 arasında elektrik santrali olarak kullanılan Silahtarağa Elektrik Santralı şimdi Santralistanbul Çağdaş Sanat Müzesi, Enerji Müzesi, Kültür ve Eğitim Merkezi. 2003'de açılan Türkiye'nin ilk minyatür parkı Miniaturk 15 bin metrekare maket alanı ile yine Haliç kıyısında.

TERSANELER SIRADA
1900'lerin başında faaliyete geçen ve adına şarkılar yapılan Cibali Tütün Fabrikası, artık üniversite. Kadir Has Üniversitesi 2000'den bu yana hizmet veriyor. Haliç, Camialtı ve Taşkızak tersaneleri ise hazırlanan projelerle su sporları merkezi olma yolunda. 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan tersaneler Anıtlar Kurulu tarafından 22 Mart 1995'te SİT alanı olarak tescil edildi.
Haberin fotoğrafları