kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Deniz Baykal Jose-Manuel Barroso

Baykal'a: Siz gerçekten AB'yi istiyor musunuz?

Baykal, Barroso'nun görüşmenin başında sorduğu bu soru üzerine kısa bir süre şaşkınlık geçirerek "Sorun AB'den kaynaklanıyor" dedi..
AB Komisyonu Başkanı Barroso, Meclis'te ziyaret ettiği CHP lideri Deniz Baykal'a görüşmenin hemen başında "Sizin AB ile ilgili düşüncelerinizi merak ediyoruz. Gerçekten Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini istiyor musunuz?" diye sordu. Edinilen bilgilere göre, Baykal, bu soru karşısında kısa süreli şaşkınlık yaşadı ve "Biz bu projeyi ilk baştan beri istiyoruz. En başta imzayı biz attık. Sorun AB'den kaynaklanıyor. Türkiye bütün istenilen reformları yapsa bile AB Türkiye'yi içine almaya tam hazır değil. Türkiye'nin üyeliği için AB'de irade var mı yok mu? Asıl mesele bu. Tam üye olacaksak 20 yıl 30 yıl bekleriz ama tam üye yapılacağımızı bilirsek daha iyi motive oluruz. Sizlerin böyle bir mesaj vermesi gerekir" dedi.

CHP EYLEMDEN DÖNDÜ
Barroso'nun TBMM'deki konuşmasında kapama davasına girmemesi, CHP'nin 'salonu terk etme' eylemini de önledi. Baykal, "Mesele olmadı, dikkatli bir konuşmaydı. Yargı sürecine saygı duyarlılığımızı dikkate aldı" diyerek memnuniyetini dile getirdi. Baykal, Barroso gelmeden önce kulise gelerek kapatma davasına değinip değinmeyeceğini öğrenmeye çalıştı. Baykal, "Kapatma konusuna girerse Genel Kurulu terk edecek misiniz?" sorusunu "Olabilir" diye yanıtladı. Öte yandan Malatya milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, protesto için hazırladığı "Burası Türkiye, demokratik, bağımsız bir hukuk devleti" İngilizce yazılı kâğıtları Baykal'a gösterdi. Baykal, "Ben olsam yapmazdım" dedi. Ancak Aslanoğlu'nun kâğıtları yırtma girişimine de "O kadar da değil canım" diyerek engel oldu. Aslanoğlu, eylemden vazgeçti.