kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bu köyde erkekler ecelleriyle ölmez

Neslihan ÖZBOZKURT - Zülfikar ALİ AYDIN Güngör KAR
Tarsus'ta öldürülen 5 kişinin göç ettiği Diyarbakır'ın Meşebağlar köyünde son 70 yılda 100'ü aşkın kişi kan davası nedeniyle hayatını kaybetti..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bu köyde erkekler ecelleriyle ölmez
Mersin'in Tarsus ilçesinde hafta başında kan davası nedeniyle işlenen ve 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan cinayetin ardından gözler son zamanlarda yaşanan kan davası cinayetlerine çevrildi. Son bir ayda Adana, İzmir, Kahramanmaraş ve Tarsus'ta 8 kişi kan davası nedeniyle hayatını kaybederken, son bir yılda 26 kişi yaşamını yitirdi. Tarsus'ta ölen 5 kişinin daha önce göç ettiği Diyarbakır'ın Hazro ilçesine bağlı Meşebağlar köyü sorunun boyutları konusunda tek başına fikir veriyor. Köyde son 70 yılda 100'ü aşkın kişi kan davaları nedeniyle yaşamını yitirdi. "Erkekleri eceliyle ölmez'' diye tabir edilen Meşebağlar köyünün muhtarı Seyithan Gören "Bu çağda artık kan davasına yer olmamalı. Ancak halen yaşanıyor. Hayvan otlatma nedeniyle yaşanan bir tartışma kan davasına dönüşüyor. Herkesin bu sorunun çözümüne katkıda bulunmasını istiyoruz" dedi.

BAŞKAN İLÇEDE DURAMIYOR
Kan davası nedeniyle 70 yılda 100'ü aşkın kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Ömer Kaya "Cahillikten yaşanan kan davaları nedeniyle binlerce kişi mağdur oldu. Hiçbirimiz kan davası istemiyoruz. Ancak yine de yaşanıyor'' diye konuştu. Köy imamı Mehmet Ökmüş ise "Bölgede 'Meşebağları köyünde erkekler eceliyle ölmez' diye tabir var. Gerçekten de kan davası nedeniyle çok ölüm yaşandı" dedi. Hazro ilçesinin de kan davası nedeniyle 6 bin 200 olan nüfusunun üç yıl önce 5 bin 400'e düştüğü öğrenildi. İlçenin Belediye Başkanı Hamit Ergin de kan davası mağduru. Başkanın kendi ailesi de dahil 350 akrabası üç yıl önce ilçeyi terk etti. Başkan polisin zırhlı aracıyla gidebildiği ilçede sadece gündüz kalıyor. Gece zırhlı araç eşliğinde Diyarbakır'a dönüyor. Kan davasını "cehalet" diye tanımlayan Ergin, Başbakan'ın bile devreye girdiği kan davasının çözülemediğini söylüyor. Ergin "İlçede akrabam kalmadığı için kimse bana hizmette ayrımcılık yaptığımı bile söyleyemez" diyor.
Haberin fotoğrafları