kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kutas Tülek, şeker hamurundan yaptığı pastalarını birbirinden sevimli figürlerle süslüyor.

Hayal gücünü zorlayan pastalar

Neslihan TUNÇ
05.04.2008
Pastanızın üzerinde sevdiğiniz çizgi film kahramanları olsun ister misiniz? Peki bir dostunuzla yaşadığınız keyifli tatil, esprili bir şekilde pastayı süslese nasıl olur? Kişiye özel pastalar tasarlayan Kutas Tülek, istediğiniz her şeyi pastaların üzerine taşıyor..
Doğum Günü, nişan, düğün gibi özel günlerin yanı sıra kimi zaman sevdiklerimize hiç sebepsiz de sürpriz yapmak isteriz. Nedeni ne olursa olsun, sevdiğimiz birini mutlu etmenin en güzel yollarından biri de çok güzel bir pastadır şüphesiz. Üstelik tamamen ona veya aranızdaki diyaloğa özel olarak tasarlanmış bir pasta bile olabilir bu. En sevdiğiniz çizgi kahramanları veya paylaştığınız keyifli bir anı sembolize eden kocaman ve rengârenk bir pasta... İşte, butik pastalar yapan Kutas Tülek, akla gelebilecek her türlü espri ve figürü pastaların üzerine taşıyor. "Ne hayal ederseniz, olabilecek her şeyi yapabilirim," diyen Tülek şunları söylüyor: "Yani benim yapacaklarım üç-beş modelle sınırlı değil. Artık insanlar normal, düz bir pasta yerine, esprili, o güne anlam katacak bir pasta istiyorlar."

ÇAMURDAN HAMURA
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü mezunu olan Kutas Tülek, üniversiteyi bitirdikten sonra bir süre seramik atölyesinde çalışmış. İthalat, tekstil gibi farklı alanlarda görev yaparken butik pastacılık ilgisini çekmeye başlamış. Sonra da, "Ben çamurla uğraşıyorum, ha çamur ha hamur!" demiş ve kollarını bu kez pasta hamuru için sıvamış. Çizgi karakterlere de özel bir ilgisi olduğunu söyleyen Tülek, bu iki merakını birleştirmeye karar vermiş: "Önce araştırdım, 'Nasıl başlayabilirim?' diye. Ardından İstanbul'daki çeşitli pastanelerin mutfaklarında çalıştım. Zanussi'nin Ekmekçilik Pastacılık ve Dünya Mutfakları başlıklı kurslarına gittim. 2004 yılında Le Salon Culinaire International de Londres Hotelympia adlı uluslararası bir yarışmaya katıldım. Burada büfe süsleme dalında ödül aldım. Sonra kendim pasta yapmaya devam ettim. Geçen yıl bir dönem reklamcılık sektöründe çalıştım. 2007 İstanbul Gastronomi Festivali'nde çocuk kutlama pastası dalında gümüş madalya aldım. O dalda alınan en yüksek ödüldü." Birbiri ardına devam eden eğitimler, yarışmalar ve ödüller derken Kutas Tülek, Facebook'ta kendi yaptığı pastaları yayınlamaya karar vermiş. Pastalarını görenlerin kendisine ulaştığını ve yoğun bir ilgi olduğunu fark eden Tülek bunun üzerine bir internet sitesi hazırlamış. www.kutaspasta.com adresinde pastalarını sergileyen Tülek, siparişleri de buradan kabul ediyor: "Pastaları evde kendi mutfağımda hazırlıyorum. Yaptığım pastalar, önce dilden dile yayılarak sonra da Facebook aracılığıyla tanınmaya başladı. Şu anda hiç tanımadığım insanlar beni arayıp pasta siparişi veriyorlar. Pastayı tasarlamadan önce karşılıklı konuşuyoruz. Ben pasta kimin için hazırlanacaksa, o kişinin hobilerinden karakter özelliklerine kadar birçok konuda bilgi alıyorum. Ya da kendi aklında bir hikâye varsa onu söylüyor. Onun üzerinden olabilecek ve olamayacakları konuşuyoruz ve pasta ortaya çıkıyor. Örneğin geçenlerde bir pasta yaptım. İki kız arkadaş Afrika'ya gitmiş. Beni arayan kişi, arkadaşının Baileys ve arslanları çok sevdiğini söyledi. Ben de kızın resmini istedim. Aynı o kıza benzeyen bir kız yaptım, aslan yavruları ve Baileys şişeleri yaptım. Görünce çok beğendiler." Kimi zaman bir pasta üzerinde hiç uyumadan saatlerce çalıştığını söyleyen Tülek, bir pastanın ortaya çıkmasının altı saati bulduğunu belirtiyor. Üzerinde bir heykeltıraş gibi uğraştığı pastaların bir anda kesilip yeniliyor olması konusunda ise, "Çok mutlu oluyorum," diyor ve ekliyor: "Çocuklar pastayı görünce çıldırıyorlar ve bir an önce kesilsin istiyorlar. Hepsi gözüne bir figür kestiriyor. Mum üflendiği anda hepsi saldırıyor. Yetişkinler ise daha insaflı. Kıyamıyorlar ve figürleri saklamak istiyorlar. Bunlar bir biblo gibi saklanabiliyor. " Kutas Tülek, tasarım saatte
Haberin fotoğrafları