kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yeni sezonda minimalist tarz, fütüristik öğelerle birleşiyor.

Yeni nesil erkekler daha cesur

ESRA ÇORUH
05.04.2008
Erkek kıyafetleri tasarlayan modacı Hatice Gökçe, İstanbul Lab'de sergilediği yeni koleksiyonunda filozof Diyojen'den ilham almış. Arındırma ve özgürlüğe kavuşma felsefesini koleksiyonuna doğal kumaşlar ve sıra dışı kalıplar kullanarak taşıyan tasarımcı, erkek giyimi hakkında ipuçları verdi..
- Diyojen adını verdiğiniz koleksiyonunuzla 2008-2009 sonbahar/kış sezonunu sergilediniz. Neler öne çıkacak önümüzdeki sezon?
- Koleksiyon iki farklı grubu barındırıyor. İlk grup tamamen dar kuplardan oluşuyor. Bu grup yarı parlak, hatta metal efektli kumaşların ağırlıklı olduğu şehirli bir erkek siluetini destekliyor. Diğer grupta ise rahat giyim, oldukça iddialı formlara kavuşuyor. Yakın gelecekte bu formları göreceğimiz konusunda oldukça iddialıyım. Bu arada koleksiyonun yüzde 70'i, alternatif kumaşlara imza atan Saydam Tekstil'in kumaşlarından tasarlandı. Ama bütün bunların yanında genel trendlere bakarsak, erkek giyiminin geniş kesimlere doğru ilerlediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Kış için vazgeçilmez doğal tuşe yünün etkisi, fazlasıyla olacak. Trikolar, özellikle yelekler her erkeğin gardırobunda yer alacak.

- Bir moda tasarımcısı olarak neden erkek koleksiyonu hazırlamayı tercih ediyorsunuz? Sizce kadınlar için mi yoksa erkekler için mi tasarım yapmak daha kolay?
- Sanıyorum tamamen güdüsel... Ben de erkeklere soruyorum aslında, "Neden bu kadar az erkek, erkek giyim tasarımcısı var?" diye. Kadın giyiminde kadın için yaratılan cezbedici durumu erkekler için yaratmak, hep ilgi duyduğum bir konu oldu. "Neden?" sorusuna net bir cevabım yok ama erkeklerin yüzyılı geçmiş sade giyiminde, alternatif bir renk olma isteği var içimde. Bu sebeple erkek giyimine yoğunlaştım. Aslında erkek giyiminde sanki bilerek göz ardı edilmiş bu terk edilmişlik durumunun altındaki sebepleri öğrenme eğilimi de olabilir. Bu sebeple, Türkiye'de arşivi bile olmayan bir alanda, erkek giyiminde en doğruyu arama ve sonunda bulma niyetindeyim. Erkekler için tasarım yapmak, zevk aldığım bir konu. Zorluğu bu sebeple beni yormuyor.

- Peki size göre Türk erkeği nasıl giyiniyor? Tutucu mu, cesur mu?
- Şu an erkek tüketicileri düşünürsek, oldukça tutucu olduklarını söyleyebilirim. Cesur olanlar yeni nesil erkekler. Türk erkeği denemeden alıyor. Biri üzerinde beğendiğinde ve ikna olduğunda satın alıyor. Sanıyorum bu durum, alternatiflerinin olmayışından kaynaklanıyor. Ama kadınlar deneyerek satın alıyor. Bu onlar için bir zevk... Erkeklere daha çok alternatif sunulduğunda, sanıyorum onlar da deneyerek satın almaktan zevk alacaklar...

- İlkbaharyaz sezonu için sizden erkeklere özel moda önerileri alabilir miyiz?
- Geçmişe damgasını vurmuş bir sanat akımı olan barok tarzla, 20. yüzyılda ortaya çıkmış olan fütürizmin sentezi, 2008 ilkbahar-yaz sezonunun teması olarak karşımıza çıkıyor. Fütürizmin minimalist sadeliğiyle tarihsel barok sanatının sofistike etkisi, kontrast yaratıyor ama uyumu ikna edici. Kravatlarda kendini tekrar eden görünümdeki desenler, ince ve verev kesimli biyeli gömlekler, barok tarzı kapanışlı ceketler, nostaljik desenler, vintage deri aksesuarlar, derin V yaka merserize örgülü kazaklar ile pamuklu, çizgili, koyu zeminli gömlekler... Ayrıca yıkanmış hissi veren ceketler, resimli düğmeler. Koton, kanvas ve deriden yapılmış ayakkabılar da, pratik, günlük kullanıma uygun hazırlanmış beyaz tasarımlar ile kombinlenebilecek. Yıka-çık denilen ve ütü gerektirmeyen takımlar artık erkeklerin gardıroplarına uzun süre çıkmayacak şekilde girecek. Rafya ve bambudan yapılan şapka ve benzeri tasarımlar ise yazın tatil havasına çok uygun. Bordür baskılı seyahat tişörtleri ve çok yumuşak kumaşlardan yapılma el çantaları yine spor havayı destekleyen unsurlar.

- Peki Hatice Gökçe koleksiyonlarına nereden ulaşılabilir?
- 2009 kış koleksiyonum Designer Corners Kanyon ve Nişantaşı'ndaki kendi showroom'um da.
Haberin fotoğrafları