kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Philoktetes - Bir Medeniyet Enterkası!

Sekiz ülke, onlarca prömiyer ve 18 ayrı sahnede dünya hali

05.04.2008
16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nin programı belli. Sekiz ülkeden 25'in üzerinde oyunun yer alacağı etkinlikte, 'İtalyan usulü' Murathan Mungan oyunundan Fransız aktris Fanny Ardant'ın Marguerite Duras yorumu ve Tophane'deki İnsan Hakları performansına kadar, birçok prömiyer izleyicisini bekliyor..
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Dikmen Gürün yönetmenliğinde düzenlenen 16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl 15 Mayıs - 4 Haziran arasında perde açacak. Festivalde yurtdışından sekiz tiyatro ve dans topluluğu ile, Türkiye'den seyirciyle ilk kez buluşacak 25'in üzerinde oyun yer alıyor. Opet ve Aygaz'ın desteklediği festivalde ayrıca, başta dans ve performans olmak üzere 70'in üzerinde gösteri, 18 ayrı sahnede birden izleyici karşısında olacak. Festivalin açılışı ise 15 Mayıs'ta Aya İrini Müzesi'nde. Festival biletleri, 12 Nisan Cumartesi günü Biletix'ten satışa çıkacak. Biletler ayrıca, 20 Nisan'a kadar İstanbul Film Festivali sinemaları olan Emek ve Atlas gişelerinden; 21 Nisan'dan itibaren ise AKM gişesinden satın alınabilecek.

İNSAN HAKLARI GÖSTERİSİ
Kesişmeler / Buluşmalar adlı bölüm, festivalin yenilikleri arasında. Festivalde bu yıl ayrıca İnsan Hakları, Müzikli Tiyatro, Uyarlamalar ve Klasikler temaları altında sergilenecek eserler de var. Etkinliğe konuk olacak ülkeler ise Almanya, Danimarka, Fransa, Hırvatistan, İtalya ve Litvanya. Dansçı ve koreograf William Forsythe ve topluluğu The Forsythe Company, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nden yola çıkarak oluşturdukları İnsan Yazıyor / Human Writes başlıklı performans/enstalasyonunu, Tophane'deki Antrepo No. 3'te sahneleyecek. Üç saat sürecek performansta, 60 dansçının yanı sıra izleyiciler de aktif olarak yer alıyor. Bu çalışmada, izleyicilerin mekâna diledikleri gibi girip-çıkma özgürlüğü de olacak. Bunun yanı sıra, Fransız aktris Fanny Ardant, Marguerite Duras'nın Ölüm Hastalığı adlı oyununu sahnelemek üzere İstanbul'a geliyor. Yönetmenliğini BBonvoisin'ın yaptığı oyun; Paris'te 30 kez kapalı gişe oynamış. Ardant, Duras'nın iki kişi için yazdığı oyunu tek başına yorumlayacak. Festival programı ilk defa oyuncusuz bir oyuna da perde açmaya hazırlanıyor: Alman rejisör Heiner Goebbels, Stifter'in Şeyleri / Stifter's Things adlı müzikli tiyatro ile festivalin konuklarından biri. Proje, sesleri, imgeleri, renkleri, sözleri ve müziği birleştiriyor. Oyun, Aya İrini Müzesi'nde izlenebilecek. Kirsten Dehlholm yönetmenliğindeki Danimarkalı ekip Hotel Proforma, Operation: Orfeo ile İstanbul'da sahne alıyor. Ayrıca, Floransa kökenli Arca Azzurra da, Murathan Mungan'ın Geyikler Lanetler adlı oyununa yepyeni bir yorum getirecek. Atatürk Kültür Merkezi ile Sabancı Üniversitesi'nde sahnelenecek eserde Azzurra'ya, gölge tiyatrosu L'Asina sull'Isola eşlik edecek. Litvanyalı yönetmen Eumuntas Nekrosius ve topluluğu Mena Fortas ise Faust yorumuyla festival seyircisiyle buluşacak. BADco topluluğu, Silinmiş Mesajlar / Deleted Messages ile festival izleyicisini çağırıyor. Ekibin 'Fiziksel Tiyatro' olarak tanımladıkları oyunda seyirciler Garajistanbul'da ve Sabancı Üniversitesi'nde özgürce dolaşarak gösterinin parçası olacak. Festivaldeki farklı çalışmalardan biri de, Goethe Institut ve Pro Helvetica tarafından sunulan, göç odaklı X-Evler / X-Wohnungen projesi olacak. Belli sayıda seyirciyle gerçekleştirilecek proje için İstanbul'da seçilen semt, Tarlabaşı. Bilgi: www.iksv.org Tel: (0212) 334 0787
Haberin fotoğrafları