kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çin tutulamıyor

Yeni Haber
Çin, yıllık ortalama yüzde 10'un üzerindeki ekonomik büyüme oranıyla, Almanya'yı geçerek, dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olma yolunda ilerliyor.

2007 yılı ekonomik büyümesini yüzde 11,9 olarak yukarı yönlü revize eden Çin'in Gayri Safi Yurtiçi Hasılasında (GSYH) önemli düzeyde artış oldu.

Son 4 yıldaki büyüme ortalaması yüzde 10'u geçen Çin, önümüzdeki yıllarda da yüzde 10'un üstünde bir büyüme tahmin ediyor. Ancak enflasyonist kaygılar, ekonomik büyüme hızının yavaşlayabileceğine de işaret ediyor.

ALMANYA'YI SOLLAMAK ÜZERE


Çin'in Gayri Safi Yurtiçi Hasılası, 2,3 trilyon avroyu geçerken, dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Almanya ise 2,4 trilyon avroya yakın bir düzeyde seyrediyor.

Çin'in, aynı performansı göstermesi halinde, aşırı değerli avro yüzünden dış ticaret hacmi azalan Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'yı kısa bir süre sonra geçebileceği belirtiliyor.

Bu arada, Çin'deki hızlı büyüme ise bu dünyanın büyük nüfusa sahip ülkesindeki halkın refahını eşit olarak etkilemiyor. 1,3 milyar nüfusa sahip Çin, halen kişi başına en yoksul gelire sahip insanların yaşadığı ülkeler arasında yer alıyor.

AA