kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kredi krizinden en çok etkilenecek ülke İngiltere

Yeni Haber
Uluslararası Para Fonu (IMF), İngiltere'nin, başta ABD olmak üzere pek çok ülkede ekonomik krize dönüşen kredi krizinin etkilerini en çok hissedecek ülke olacağı tahmininde bulundu.

İngiltere'deki kriz beklentisi konusunda bir rapor hazırlayan IMF uzmanları, buna İngiliz bankalarının uğradığı büyük kayıpların yol açacağına dikkati çekti. Raporda, İngiliz bankalarının kayıplarının 20 milyar sterline kadar çıkabileceğine işaret edilirken, bunun İngiltere'nin üretiminin yüzde 3'üne eşit olduğu hatırlatıldı.

IMF'nin tahminlerini değerlendiren muhalefet ve ekonomi uzmanları ise dikkatli analizlere dayanan bu tahminlerin, İngiliz hükümetinin ülke ekonomisinin her türlü krize dayanacak güçte olduğu yolundaki açıklamalarını geçersiz kıldığını belirtti.

Bu durumda İngiltere'de tutsat (mortgage) borcu bulunanlara uygulanan faiz oranlarının artacağı, bankaların bu yolla kendi kayıplarını karşılamaya çalışacakları, sadece tutsat değil, şahsi kredi ve kredi kartı faizlerinin de yükselmesinin beklendiği bildirildi.

İngiltere Merkez Bankası'nın bugün faiz oranlarını yeniden düşürmeye hazırlandığına dikkati çeken uzmanlar, bankaların kendilerine kredi borcu olan müşterilerine bu düşüşü de yansıtmayacakları tahmininde bulunuyor.

İngiliz basını da, kriz beklentisi haberlerine geniş yer ayırmayı sürdürüyor. The Daily Telegraph, IMF uzmanları tarafından hazırlanan son rapora manşetinde geniş yer verirken, The Independent gazetesi de İngiliz halkını yaz aylarında ''şahsi ekonomik krizlerin'' beklediği uyarısında bulundu. Buna en çok avronun sterlin karşısında rekor seviyede değerlenmesi sonucunda artacak tatil harcamalarının yol açacağına dikkati çeken gazete, milyonlarca İngiliz'in bu yıl tatil planlarını iptal etmek zorunda kalabileceğine işaret etti.

AA