kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türk Sanat Müziği'nin çınarına son veda VİDEO

Yeni Haber
Türk Sanat Müziği'nin çınarlarından Perihan Altındağ Sözeri, son yolculuğuna uğurlandı.

Sözeri, iki gün önce İstanbul Erenköy'deki evinde 83 yaşında hayata gözlerini yumdu. Safiye Ayla, Müzeyyen Senar ve Hamiyet Yüceses'le birlikte musikiye adını kazıyan Sözeri sanat hayatına Ankara Radyosu'nda başladı. "Benzemez Kimse Sana", "Sazlar Çalınır Çamlıca'nın Bahçeleri'nde" gibi eserlerle tanınan Sözeri'nin cenazesi Türk Sanat Müziği sanatçısı Perihan Altındağ Sözeri'nin cenazesi,Teşvikiye Camii'nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Teşvikiye Camisi'nde düzenlenen cenaze töreninde, sanatçının kızı Leyla Gündem, damadı Nazmi Gündem, torunları Mehmet Gündem ve Demet Baytekin ile gelini Nilay Sözeri taziyeleri kabul etti.

Sözeri'nin karanfillerle süslü tabutunun üzerine ''Neroş'' yazılı bir çelenk bırakılırken, yanına da sanatçının bir fotoğrafı konuldu.



Leyla Gündem, gözyaşları içinde annesinin tabutu önünde dua etti. Bu arada sanatçı Bülent Ersoy da Sözeri'nin naaşı önünde bir süre dua etti.
Basın mensuplarının annesinin ölümüne ilişkin sorularını cevaplandıran Gündem, ''Hem çok üzgünüm, hem çok mutluyum hem de çok gururluyum. Bu kadar sevilen ve sayılan bir annem var. Artık hem Türk milleti hem de biz onu kalplerimizde yaşatacağız'' dedi.

Sanatçı Ali Rıza Binboğa da, tarihe ve sanata not düşen insanlar olduğunu, bunlardan birinin de Perihan Altındağ Sözeri olduğunu söyledi.
Binboğa, Sözeri'nin kendinden sonra gelen birçok sanatçının yorumuna katkıda bulunduğunu belirterek, ''O, ülkemizde hemen hemen herkesin çok severek dinlediği bir sanatçıydı. Kendi başına bir kişilik arz eden Sözeri'nin bir yorumcu olarak saygın bir yeri vardı. Ülkelerin sanatları hep böyle insanlara ihtiyaç duymuştur ve ülkelerin sanatları da böyle yücelmiştir. O da sanatımıza katkıda bulunup, sanatımızı daha da yüceltmiştir. Kendisine rahmet diliyorum'' diye konuştu.



Sanatçı Mustafa Sağyaşar da Sözeri'nin Türk musikisini en iyi şekilde icra ettiğini ve geride güzel anılar bıraktığını söyledi. Sağyaşar, müziğe ilk başladığı zamanlarda Sözeri'nin yeni çıkan plaklarını ve radyodaki konserlerini hayranlıkla dinlediğini belirterek, ''Ona saygım her zaman sonsuzdur. Çok büyük bir sanatçıyı kaybettik. Herkese baş sağlığı ve sabır diliyorum'' dedi.

Sanatçı Adnan Şenses ise Sözeri ile dostluğunun 1955 tarihine dayandığını ifade ederek, Sözeri'nin kendisinin Kristal Gazinosu'nda ilk solisti olduğunu söyledi. Şenses, Sözeri ile uzun zaman çalıştığını, kendisini çok sevdiğini ve büyük saygı duyduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Müzeyyen Senar, Perihan Altındağ Sözeri, Safiye Ayla, Zeki Müren gibi sanatçılarla gurur duydum. Musikiye bir daha böyle bir sanat toplumu
gelmeyecek. Gelmediği gibi her geçen gün maalesef Türk Sanat Müziği yozlaşıyor. Ona üzülüyorum. Çok güzel musikimizi bıraktılar. Ne hale
geldi. Sözeri her halde üzüntü içinde vefat etmiştir.''


Bu arada, cenaze töreninde Mustafa Sağyaşar ile yan yana gelen Bülent Ersoy'a, aralarındaki tatsızlığın bitip bitmediğinin sorulması üzerine,
Ersoy, ''Biz kocaman bir aileyiz. Aile içerisinde de geçimsizlikler olabilir ama bunlar kol kırılır yen içinde kalır misali. İnsanlar bunu kendi aralarında hallederler. Biz de o andaki tezahürlerimiz nedir belli olmaz. Ama ondan sonra saygı çerçevesinde beraber oluruz. Şu anda olduğumuz gibi'' dedi.

Sözeri'nin cenazesi öğleyin kılınan cenaze namazının ardından, sanatçılar ve sevenleri tarafından cenaze arabasına konulurken, Leyla Gündem annesini ''Anneciğim seni seviyorum'' sözleriyle uğurladı.Perihan Altındağ Sözeri'nin cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.