kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İlköğretim başarı puanı yüzde 7 etkili olacak

Pervin Kaplan
OKS'de geçen yıl uygulanmaya başlayan ilköğretim başarı puanı bu sınavda da sonuçlar üzerinde yüzde 7 oranında etki yapacak..
Geçen yıl Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (OKS) ilk kez uygulanan öğrencinin okul başarısı yani diploma notu İlköğretim Başarı Puanı (İBP) adı altında sınav sonuçlarını yüzde 7 oranında etkiledi. Bu uygulama bu yıl da devam edecek. İlköğretim diploma notlarından elde edilecek ilköğretim başarı puanları sınav puanına eklenerek, yerleştirme puanı oluşturulacak. Bu amaçla öğrencilerin diploma notlarından İBP hesaplanacak. İBP hesaplanmasında sınava girsin girmesin bütün adayların diploma notlarından yararlanılacak. Elde edilen İBP, toplam ağırlıklı standart (100 - 500 puan aralığına dönüştürülmemiş) puana ortalama yüzde 7 oranında eklenecek. Ancak merkezi sistem ile öğrenci alan 92 özel okul geçen yıl olduğu gibi bu yıl da İlköğretim Başarı Puanı'nı kullanmayacak. Bu yıl OKS'de değişmeyenlerden biri de soru sayısı, türleri, süresi ve puan hesaplaması. Sınav yine tek oturumda yapılacak. 120 dakika sürecek. Sınavda 25'er soruluk 4 test yani toplam 100 soru yer alacak. Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile sosyal bilgilerden 25'er soru gelecek. Türkçe sorularından çıkacak 25 soru Türkçe kullanma gücü ile ilgili olacak. Matematik sorularının 9'u geometriyi kapsayacak. Fen ve teknoloji sorularının 10'u fizik, 9'u biyoloji ve 6'sı da kimya sorusu olacak. Sosyal bilgilerdeki soruların da 14'ü tarih, 11'i coğrafya konularından çıkacak.

İKİ TÜR PUAN HESAPLANACAK
OKS'de iki tür puan hesaplanıyor. Bu puanlar okula yerleştirmede kullanılıyor. Bu puanlardan biri OKS-MF (Matematik fen) Puanı. Bu puan fen liseleri, fen ve teknoloji liseleri ve sağlık meslek liselerine yerleştirmede kullanılıyor. Hesaplanan ikinci puan ise OKS-TM (Türkçe matematik) puanı. Bu puan da OKS-MF puanla öğrenci alan okullar dışındaki tüm okullara yerleştirmede, 8'inci sınıf Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk ve Polis Koleji Aday Tespit Sınavı'nda kullanılıyor.
Haberin fotoğrafları