kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Barroso'nun ziyaretinde neler görüşülecek?

Yeni Haber
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun Türkiye ziyaretinin gündem maddelerinden en önemlisini AB müzakere sürecinde yeni başlıkların açılmasının oluşturduğu bildirildi.

AB müzakere sürecinde 35 başlıktan sadece altısı açılırken, sekiz başlık Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, beş başlık ise Fransa'nın engellemesine takıldı.

Türkiye ve Komisyon, müzakerelerin devamı açısından "kritik" önem taşıyan yeni başlıkların, haziranın sonuna kadar devam edecek olan Slovenya'nın dönem başkanlığı sırasında açılmasını istiyor.

Ekim 2005'te resmen başlatılan müzakerelerde şu ana kadar altı başlık açıldı. "Bilim ve araştırma" başlığında müzakereler açılıp geçici olarak kapatılırken, açılan ancak kapatılmayan diğer beş başlık "istatistik, işletmeler ve sanayi politikası, trans Avrupa şebekeleri, tüketicinin ve sağlığın korunması, mali kontrol" oldu. Türkiye haziranda açılan başlıklardan bazılarının kapanmasını hedefliyor.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, "malların serbest dolaşımı, iş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi, mali hizmetler, tarım ve kırsal kalkınma, gümrük birliği, taşımacılık politikası, dış ilişkiler ve balıkçılık" başlıklarının müzakereye açılmasını engellerken, Fransa, tam üyelik süreci ile doğrudan ilgili gördüğü, "ekonomik ve parasal politika, mali ve bütçesel hükümler, tarım ve kırsal kalkınma, bölgesel politika ve yapısal araçlar ile kurumlar" başlıklarında engelleme uyguluyor.

(ANKA)