kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Meşale meşale olalı böyle zulüm görmedi

Dünyanın en büyük spor karşılaşması olan Olimpiyatlar'ın simgesi, her durakta eylemlerle karşılanıyor. Çin'i protesto eden göstericiler meşaleyi söndürmek için uğraşırken polisin müdahalesi de sert oluyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Meşale meşale olalı böyle zulüm görmedi
Olimpiyat Oyunları tarihte ilk kez yapıldığı milattan önce 776 yılından beri barışın ve birlikteliğin sembolü... Ancak bu yılki Olimpiyatlar kardeşlikten çok protestolarla anılıyor. 2008 Oyunları'na Pekin'in ev sahipliği yapacağının açıklandığı günden bu yana insan hakları savunucuları, Tibet'in bağımsızlığını destekleyenler Olimpiyatların boykot edilmesini istiyor. Olimpiyat meşalesinin yola çıktığı mart ayından bu yanaysa tüm bu açıklamalar sert protestolara dönmüş durumda...

İSTANBUL'DA EYLEM
Bugüne kadar 8 ülkeden geçen ve 20 ülkeyi kapsayan dünya turu yapacak olan meşale Türkiye, İngiltere, Fransa ve ABD'de büyük protestolarla karşılandı. 24 Mart'ta meşalenin Yunanistan'ın başkenti Atina'da ateşe verilmesinden bu yana geçtiği her ülkede binlerce kişi sokaklara döküldü. Pankartlarla meşaleyi protesto etti. Defalarca göstericiler tarafından söndürülen meşale, ilk büyük tepkiyle İstanbul'da karşılaştı. Olimpiyat Meşalesi Koşusu'nun başlangıcında Çin'i protesto gösterileri yapıldı. Çin'in Sincan Uygur özerk bölgesinin bağımsızlığını savunan Uygur Türkleri eylem yaptı. 6 kişi tutuklandı.

GEÇİŞ KESİLEBİLİR
St. Petersbourg'dan sessiz sedasız geçen meşale İngiltere'nin başkenti Londra'da da sert protestolarla karşılandı. Çin'i protesto eden Tibetlilerle güvenlik görevlileri çatıştı. Benzer görüntüler Fransa'nın başkenti Paris'te de yaşandı. Protestocular nedeniyle meşale 3 kez söndürülmek zorunda kaldı. Meşalenin bugün ulaştığı ABD'nin San Francisco kentinde de kentin sembolü Golden Gate köprüsü de Çin'i protesto eden pankartlarla donatıldı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Çin karşıtı gösterilerin ardından, Pekin Olimpiyatları meşale geçişinin uluslararası ayağını kısa kesme olasılığını cuma günü görüşecek.