kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Boşanma davaları

OKURUMUZ Ercan Balkoç, 30 Mart tarihli SABAH'ta Boşanma Oranı Yüzde 80'i Geçti başlığını görünce şaşmış kalmış.
"Çünkü" diyor, "bu açıkça, evlenenlerin yüzde sekseni boşanıyor demekti. Sonrasında ayrıntıları okuyunca son on yılda boşanmada artışın yüzde seksen olduğunu öğrenmiş oldum. En öne koyulmuş bir haberde böylesine bir hata çok şaşırtıcı; belki de dikkat çeksin diye abartılmaya çalışılmış. Ne olursa olsun, yanlış buldum ve okur temsilcisine iletme ihtiyacı duydum."
Kendisine dikkati ve zahmeti nedeniyle teşekkür ediyorum.
Gerçekten de haber ve spottaki ifadeler son on yılda boşanma sayısında ve oranında yüksek bir artış olduğunu söylüyor ve başlıkla açıkça çelişiyor.
Okurumuz hatayı ortaya koymuş ama ortada çok daha vahim bir genel yanlış var: Artan, boşanma oranı değil, boşanmaların sayısı.
Çünkü neye göre arttığını bilmiyoruz.
Türkiye'nin en önde gelen nüfus bilimcilerinden, Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Cem Behar'a konuyu danıştığımda bu önemli noktanın altını özellikle çizdi.
Şöyle izah ediyor, Prof Behar : "Neye göre oranlıyorsunuz? 1993 ile 2003 sayılarını birbirine vurarak bunu yapamazsınız. Çünkü aynı zamanda Türkiye nüfusu da arttı, evlilik sayıları da arttı. Dolayısıyla bu çerçevede sayıları bu kadar basitçe oranlamak son derece yanıltıcı olur."
Yani, haber baştan sona yanlış ifadelerle dolu.
Sadece sayılara sadık kalınarak farklı, doğruları olduğu gibi, veri halkinde aktaran bir kurgu gerekirdi.