kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Turkcell tüm Türkiye'yi tek merkezden gözetliyor

Adana depreminden sonra sıkıntıları azaltmak için kurulan koordinasyon merkezi 10 yılda bitirildi. 30 milyon dolarlık merkez 13 bin 500 istasyonu izliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Turkcell tüm Türkiye'yi tek merkezden gözetliyor
Adana'da 1998 yılında meydana gelen depremin ardından yaşanan sıkıntı sonucunda Turkcell afet, kriz durumlarında ve arızaların giderilmesi için kullanılmak üzere bir Koordinasyon Merkezi projesi başlattı. Ana karargâhı İstanbul Maltepe'de olan Koordinasyon Merkezi'nde bir arıza olduğunda bu anında tespit edilip müdahale ediliyor. Bu kontrol merkezinde Türkiye'nin dört bir yanında bulunan yaklaşık 13 bin 500 baz istasyonu 24 saat izleniyor. Herhangi bir arıza olduğunda bu kontrol merkezinde takip edilerek, arıza kısa sürede gideriliyor. Deprem riski yüksek olan bölgelerde zarar gören ve tamiri uzun sürebilecek baz istasyonlarına karşı karavan olarak hazırlanan mobil baz istasyonları bölgelerde hazır tutuluyor. Santral binalarında yaşanabilecek afet durumlarında kullanılmak üzere mobil santraller bulunuyor. Konteyner içinde kurulu santrali kolaylıkla afet bölgesine gönderip 48 saatte tam kapasiteyle çalıştırılıyor.

YURTDIŞINDAN ZİYARETÇİSİ VAR
10 yıldır sürdürülen ve 30 milyon dolar yatırım yapılan projenin afet olan bölgelerde zarar gören ve tamiri uzun sürebilecek baz istasyonlarına karşılık mobil baz istasyonları bölgelerde hazır tutuluyor. İstanbul Maltepe'deki Şebeke Kontrol Merkezi'ni yurtdışından GSM şirketleri ziyaret ediyor. Kontrol Merkezi'ndeki sistemi inceleyen yabancı şirketler, aynı sistemi kendi ülkelerinde uygulamak için destek istiyorlar. 1998 yılında bu yana devam eden proje için bugüne kadar 30 tatbikat yapılırken, bu tatbikatların hepsi projede çalışanlara haber verilmeden yapıldı. Kontrol merkezinin içinde 4 ekip 3 vardiya toplam 60 kişi çalışıyor.