kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yeni sistemle alkol testi de vatandaşa kaldı

ÖZHAN TEZEL
31.03.2008
Polis beklemeye son dedirten kaza tespit tutanağı yarın yürürlüğe giriyor. Fakat, sistemin işlemesi için alkollü olmamak şart. Bu nasıl mı anlaşılacak? Karşıdaki sürücüye trafik polisi gibi "Alkol aldınız mı" diye sorarak!..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yeni sistemle alkol testi de vatandaşa kaldı
Tutanak tutulması için kaza mahallini terk etmeyen ve araçlarını yerinden kıpırdatmayan sürücüler, bir türlü olay yerine gelemeyen trafik polisleri ve yüz metrelerce uzayan araç kuyrukları... Herkesin yakından tanıdığı bir kaza sonrası sahnesi. Trafik çilesinin sebeplerinden olan bu sahnenin biraz olsun önüne geçmek için, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB), Emniyet Genel Müdürlüğü ve Hazine Müsteşarlığı'ndan oluşturulan bir komisyonun desteğiyle değiştirilen 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun yeni hali 1 Nisan'da yani yarın yürürlüğe giriyor. Polis beklemeye son veren bu uygulamayla artık sürücüler kaza sonrası araçlarını kenara çekebilecek, komisyonca hazırlanan 'maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı'nı dolduracak ve trafik böylelikle tıkanmayacak. Fakat bu alışılmadık sahne için bazı özel şartlar var. Sürücülerin alkollü olmaması gibi. Bunu kim mi tespit edecek. Tabii ki diğer sürücü! Yıllarca trafik polislerinin sürücülere sorduğu, "Alkol aldınız mı" sorusunu, yarından itibaren 'kaza tespit tutanağı' doldurmadan önce sürücüler birbirine soracak. İlginç diyalogların yaşanacağı bu sahnelerin sonunda suiistimallerin de olabileceği endişesi yaşanıyor. Örneğin alkollü olan sürücüler aralarında anlaşabilir, formları doldurup yollarına devam edebilir. Böylece 480 YTL'den başlayan ve 6 ay hapis cezasına giden alkollü araç kullanmanın cezasından da bazı sürücüler kurtulmuş olacak.

SÜRÜCÜLER RESIM ÇİZECEK
Trafik kazalarının yüzde 88'inin maddi hasarlı basit kazalar olduğunu söyleyen TSRŞB yetkililerine göre polisin gelmesini beklemeden ulaşılacak mutabakat trafik sorununun çözülmesine yardımcı olacak. Fakat bunun için sürücüleri bir çok ince detay bekliyor. Sürücülerin tutanakta kazanın oluş şeklini çizmeleri gerekirken hasarlı noktaları da eksiksiz belirtilmeleri şart. Hayatlarında çöp adam bile çizmemiş kişilerin kazanın oluş biçimini nasıl çizecekleri ise merak konusu. Ayrıca kazanın fotoğrafının çekilmesi de sürücülerden istenenler arasında. Sonuç itibariyle sigorta şirketleri, tutanakta belirtilen bilgilerden yararlanarak sürücülerin kusur durumlarını belirleyecek. Tarafların sigorta şirketleri mutabakata varamazsa kusur oranını Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER) bünyesindeki heyet belirleyecek.
Haberin fotoğrafları