kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Küresel ısınma katarakt riskini artırıyor

Yeni Haber
Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin ultraviyole ışınlarına daha fazla maruz kalmaya yol açacağından katarakt riskini artırabileceği bildirildi.

Avustralya'nın "Fred Hollows" derneğinden doktorlar, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 60. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yayımladıkları araştırmada, iklim değişikliğinin ultraviyole ışınların seviyesini yükselteceğini, bunun da ultraviyole ışınlara fazla maruz kalmaya neden olacağını belirtti.

Kataraktı tetikleyen 3 ana nedenin yaş, tütün ürünlerinin kullanımı ve ultraviyole ışınlara fazla maruz kalma olduğu, ameliyatla kolayca tedavi edilebilse de kataraktın, tedavi yetersizliği nedeniyle dünya genelinde körlük vakalarının yaklaşık yarısından sorumlu olduğu vurgulandı.

"Environment Australia" adlı başka bir kuruluşun yayımladığı raporda da iklim değişikliğinin bulaşıcı ve solunum yolu hastalıklarının yanı sıra fırtına veya orman yangınlarına bağlı yaralanmaların sayısını da artırabileceği belirtildi.

Rapora göre, iklim değişikliğinin 10 yıl içinde sağlık açısından çok büyük sorun haline gelebileceğine dikkat çekildi. Kuruluş yıl dönümünü "sağlığı iklim değişikliğinden korumak" temasıyla kutlayan DSÖ, 2005 yılında küresel ısınmanın her yıl 150 bin kişinin ölümüne ve 5 milyon hastalık vakasına neden olduğu uyarısında bulunmuştu.

(AA)