kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Merkeze son günde ziyaretçi akını vardı.

Zaman makinesi yarın ziyarete kapanıyor

DIŞ HABERLER
Evrenin oluşumuna neden olan 'Büyük Patlama'yı simüle edecek İsviçre'deki Big Bang Tüneli kapanıyor. 4 milyar dolarlık cihazın ilk denemesi temmuzda..
İsviçre'de evrenin doğuşuna dair tarihi deneyin yapılacağı "Big Bang tüneli" yarın ziyarete kapanıyor. İsviçre'nin Cenevre kentindeki CERN araştırma merkezinde (Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi), 15 milyar yıl önce gerçekleşen "Büyük Patlama" yapay olarak gerçekleştirilecek. Bu amaçla 36 ülkedeki 150'den fazla üniversite ve laboratuvardan 2 bin fizikçi 54 yıldan bu yana çalışmaları sürdürüyordu. Bilim adamları evrenin oluşumuyla ilgili sırları ortaya çıkarmayı, madde hakkındaki bilinmeyenleri ortaya dökmeyi planlıyor.

150 MİLYON SENSÖR
Deneyin en büyük kısmını oluşturan yani yapay "Big Bang" (Büyük patlama) temmuz ayında yapılacak. Ancak maddenin var oluşuyla ilgili temel sorulara cevap bulmak amacıyla ilk deneylere nisan ayında başlanacak. Ve bütün deneyler kasım ayına kadar devam edecek. Temmuz ayında, 4 milyar dolara mal olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (Large Hadron Collider, LHG) ilk kez denenecek. Bu deneyde, atomlar birbiriyle ışık hızına yakın bir hızla çarpıştırılacak. Ortaya evrenin varolmasına neden olan "Büyük Patlama"nın ilk saniyelerinin küçük bir örneğinin çıkması bekleniyor. Böylece evrenin kökeniyle ilgili bilgi ve bulgular elde edilecek. Dedektörün içinde yer alan 150 milyon sensör, patlamanın ardından tüm verileri kaydedecek. Bu veriler de dünyanın birçok yerine dağılmış halde bulunan özel bilgisayarlara aktarılacak. Ve bu veriler binlerce bilim adamı tarafından "yorumlanacak." Araştırmayı yapan bilim adamları en kötü ihtimalle, "zamanda kayma olabilir ve bilmediğimiz bir boyuttan bir şey günümüze gelebilir ya da diğer maddeleri ortadan kaldırabilecek bir yamyam maddenin oluşmasına neden olabiliriz" dese de bu büyük deneyin tüm hesaplamalara göre hiçbir tehlike oluşturmadan tamamlanması bekleniyor. Rus bilim adamları, bu deneyin bir zaman tüneline yol açacağını iddia ederek engellenmesini istemişti.
Haberin fotoğrafları