kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Koltuklar kurtuldu

Özge AYDIN /SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Turkcell Süper Lig'de Beşiktaş, Sivasspor'u deplasmanda 2-1 mağlup etti. YORUMLAR ŞÖYLE;

KAZIM KANAT: KOLTUKLAR KURTULDU (SABAH)

Bu maçtan çıkan gerçek sonuç şudur: A-Sadece Sivasspor'un değil Türkiye'nin bir hayali bu maçta bitti. Yazık !

B-Beşiktaşlılar Sivasspor'u yenerek çok şeyi kurtardılar. En başta Demirören ve Sağlam'ın koltukları şimdilik kurtuldu. Hepsi bu!
Bu maçın, bu futbolla ve bu skorla bitmesi Uygun ve Sağlam'ın futbol felsefesinde düğümlendi. Uygun ne yaptı ?
Fenerbahçe maçında yaptığı hatayı aynen Beşiktaş maçında da yaptı. Savunmayı ileri çıkarıp risk alarak hücum oynadı.

Maçın entresan olan noktası şuydu;
1-Beşiktaş ilk kez rakibe çok az gol pozisyonu verdi. Demek ki önce savunma!
2-Antrenör Sağlam maçı kazanma uğruna son bölümde panikledi. Oyuncu tercihleri yanlıştı. Hücum oynayan Beşiktaş'ı (Gökhan Zan'ı oyuna sokarak) savunmaya çekti. Çekti de ne oldu, Beşiktaş golü yedi. Sol ayaklı ve sol kanat oyuncusu Mehmet Sedef'i sağ açık olarak oynatmak çılgınlık.
3-Beşiktaş 2-0'dan sonra 7-8 fark yapabilirdi. Ciddiyetsizlik yüzünden son 5 dakikada maç kaybedilebilirdi de!
4-Beşiktaş bu galibiyetle en önemlisi UEFA şansını kurtardı.
5-Türk futbolunun starı Mehmet Yıldız, sürekli kambura yattı. Oysa topa gitse takımını peşinden sürüklerdi.

* SİVASSPOR - BEŞİKTAŞ KARŞILAŞMASINDAN KARELER

ÖMER ÜRÜNDÜL: KARTAL YARIŞTA KALDI (SABAH)

Beşiktaş hem kendisi hem rakibi için büyük önem taşıyan zorluk derecesi yüksek maçta zorlanmadan 3 puanın sahibi oldu. Beşiktaş maça hırslı ve disiplinli başladı. Rakip defansın ortasındaki açık hatalarla daha ilk 15 dakika dolmadan üst üste 2 gol bulunca oldukça rahatladılar.

F.Bahçe maçından sonra bu maçı da izledikten sonra ortaya çıkan gerçek şu ki: Sivasspor takımı bu maçları kaldıramadı. Daha maç başında son derece tedirgindiler. Gollerden sonra uzun süre oyunu bıraktılar. İkili mücadelede istek yoktu. Kendi sahasında yenik oynayan bir takımın kolay kart gösteren bir hakem karşısında sadece son dakikikada bir sarı kart görmesi de bunun en açık göstergesi. Ne takım savunması yapabildiler ne de hücum edebildiler. En önemli artıları kendi sahasında yenilgiye centilmence karşılamalarıydı.

Hakem Barış Şimşek, genelde başarılı bir yönetim gösterdi, ama kartlarda biraz cömert davrandı.

İLKER ATEŞ: GEÇ KALMIŞ YENİLİK (FOTOMAÇ)

Beşiktaş ilk çeyrek dakikadaki süper futboluyla zor maçı kolaya dönüştürdü. Holosko'dan gelen iki nefis golle Beşiktaş bir anlamda galibiyeti garanti altına aldı. Ancak bu gollerin ardından geriye yaslanması Sivasspor'u umutlandırdı. Burada Aydın için bir parantez açalım. Ertuğrul Sağlam'ın onu sol çizgide oynatması çok gecikmeli bir yenilikti. Geçmiş maçlarda bu uygulama yapılmış olsa belki de boş yere giden puanlar yarı yarıya inecekti.

Maçın hakemi Barış Şimşek, çıkardığı kartlarda tam anlamıyla çifte standart uyguladı. Beşiktaş'a cömert, Sivasspor'a son derece cimriydi. Mohammed'e vermesi gereken sarı kart, notunu daha da düşürdü. Holosko'nun sayılmayan golünde de ne faul, ne sarı kart var. Beşiktaş'ın son saniyelerde yediği gol galibiyete rağmen ikili averajda başını ağrıtabilir.

FATİH DOĞAN: ADALET VE ALINTERİ (FOTOMAÇ)

Hakem hataları ya da hakem korkuları F.Bahçe lehine gündemi o kadar meşgul etmeye başladı ki dün Sivas- Beşiktaş maçının önüne geçti. Şampiyonluk iddiasındaki her iki takımın yöneticilerinden, futbolcularına kadar herkesin dikkati hakem Hakan Sivriservi'nin uydurma bir penaltı, sahada çift top varken 90+5'te oyunu başlatıp ofsayttan golle Kayseri'yi F.Bahçe'ye yendirmesine çevrildi. Bir nevi 'alınteri ve emeğin' bu kadar ucuza ayaklar altına alınmasına gösterilen tepkiydi.

Adalet duygusunu yerleştirelim ama o kadar da önemli şu sahalarımızı Süper Lig'e yakışır hale getirelim. F.Bahçe maçında hakemlerin mağduru olsa da Beşiktaş dün Sivas'ta iyi oynarsa herkesi yenebileceğini gösterdi. Holosko ve Aydın'ın alkışlanacak performansının yanı sıra toparlanan Tello'nun iyi durumu da kazanılan 3 puan kadar Beşiktaş için önemliydi. Bundan sonra ne mi olur? Beşiktaş, İstanbul BŞB ve F.Bahçe maçlarındaki kaybettiği puanlar ve canını yakan yanlış hakem kararları nedeniyle dizini döver durur.

TURGAY DEMİR: BRAVO AYDIN (FOTOMAÇ)

Bir sezonun emeğini bir hakem heba edebilir mi? Türkiye'de edebilir çünkü hakemin hakemliğini bitirmek ya da birkaç maç dinlendirmek dışında bir ceza mekanizmamız yok! Bu nedenle yapılan, yapanın yanına kâr kalıyor. Hakan Sivriservi'nin durumu da bu. Hem ligi bitirdi, hem de kendi kariyerini.

Delgado'suz, Serdar Özkan'sız Beşiktaş ise Tello ve Cisse ile orta sahayı toparlamaya çalışırken Aydın'la sol, Tandoğan'la sağ kanattan bindirmeler yaptı. Aydın'ın ilk güzel ortası da Holosko'nun kafasından ağlarla buluşunca ev sahibi takım şuursuzca saldırdı. Kadrosunda Holosko olan bir rakibe karşı bunu yapmak ciddi hataydı. Nitekim Beşiktaş'ın 2. golü kontratakla geldi. Nobre'nin aşırttığı topu iyi takip eden Holosko bir kez daha fileleri havalandırdı.

Siyah-beyazlı takım 10 kişi kaldığı son çeyrekte ise savunmasına gömülüp skoru korumayı yeterli gördü. Sivas'ın son saniyede bulduğu gol, puan getirmese de averajları eşitleme anlamına geliyordu. Bu zorlu deplasmanda alınan üç puanda müthiş oynayan Aydın başta olmak üzere, Holosko, Nobre, Üzülmez ve Toraman aslan payına sahipti.

İSMAİL ER: YÜREKLİ OYNADILAR (HÜRRİYET)

İbrahim Toraman, "Yıldız" diye sunulan Sivasspor'un golcüsü Mehmet'in nefesini kesti. Siyah beyazlı defansın değişmez sigortası olan Toraman rakip kontratakları radar gibi takip ederek, milli takımda arayışlar içinde olanlara da hazır olduğunu gösterdi.

Beşiktaş dün Süper Lig'de geç de olsa Sivasspor'u yenerek şampiyonluk yolunda olduğunu kişilikli oyuncuları ile gösterdi. Bugüne kadar takıma beş kuruşluk katkısı olmayan Delgado iyi ki kadroda yoktu. Delgado, Sivasspor maçını izlemişse baklava sisteminde nasıl hareket edileceğini gözlemlemiştir. Tello, top Sivasspor forvetine geçince savunmaya geçti. Alanı daralttı. Ve hemen önüne pas almaya gelen orta saha ve forvet oyuncularına da destek verdi. Zaferlere yelken açan takımların içinde mutlaka bir yada iki süper futbol starı olur. Şehir olarak tribünleri dolduranlar Sivas'ın başarılı olacağına inanmış ama saha içindekilerle arasındaki ruh apayrı. Futboldan çok Sivasspor kalitesi sahaya yansımalı. Topu alan "Yıldız"ı arıyor. Ama o siparişle gol atmasına rağmen sahada yoktu!

Sivasspor sezonun en kötü futbolunu sergileyince Beşiktaş savaştı, oynadı ve ruhunu teslim etmiş ekiplere karşı her zaman olduğu gibi rahat kazandı. Ama rakipleri ile arasındaki fark kapanır mı, izin verirler mi, önümüzdeki haftalarda göreceğiz.

KORKUT GÖZE: VUR KAFANI! (HÜRRİYET)

ERTUĞRUL hoca, eldeki sağlamlardan bir kadro sürdü sahaya. Delgado ve Ricardinho'suz bir orta alanda Tello Paşa'lığa soyundu. Doğrusu, hiç de sırıtmadı... Taşıdığı sorumluluk daha hareketli bir Tello getirdi sahaya. Sadece ayağına gelenlerle değil, kaptığı toplarla da oyuna katıldı.

BİR hafta önce, Sivasspor'u, İstanbul'da Kasımpaşa karşısında seyrettim. Aradaki farka şaşırdım. Onlardan daha inançlı bir oyun ve davranış bekliyordum. Dün, kentine beklenmedik bir hüsran yaşattı. Sadece kentine değil, ülkenin her köşesindeki Sivaslılara...

Beşiktaş mı? Kafasını taşlara vursun, İstanbul'da Belediyespor ve Fenerbahçe maçlarında kaptırdığı 6 puan, olası bir şampiyonluğa kan doğradı.

Sivas galibiyetine sevinirken, herhalde yitirdikleri puanların acısını da yaşadılar.
Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Fenerbahçe 29 20 6 3 63 29 66
2 Galatasaray 29 19 7 3 52 20 64
3 Sivas 29 19 4 6 47 22 61
Tümünü göster...
4 Beşiktaş 29 19 4 6 46 29 61
5 Kayseri 29 13 9 7 45 27 48
6 Trabzon 29 12 5 12 39 36 41
7 Denizli 29 11 6 12 37 38 39
8 G.B. Oftaş 29 9 9 11 28 30 36
9 Ankaragücü 29 9 9 11 30 36 36
10 İ.B.B. Spor 29 9 8 12 39 37 35
11 Gaziantep 29 9 8 12 32 41 35
12 Bursa 29 8 10 11 29 33 34
13 Ankaraspor 29 8 9 12 29 33 33
14 Konya 29 8 5 16 30 59 29
15 G.Birliği 29 7 7 15 38 45 28
16 V.Manisa 29 6 8 15 37 52 26
17 Ç.Rize 29 6 8 15 29 53 26
18 Kasımpaşa 29 6 4 19 20 50 22
Haftanın Maçları
29. Hafta
 Trabzon 2  
  Denizli 0  
 G.B. Oftaş 0  
  Kasımpaşa 1  
 Fenerbahçe 2  
  Kayseri 1  
 İ.B.B. Spor 0  
  Ankaraspor 1  
 Sivas 1  
  Beşiktaş 2  
 Gaziantep 2  
  Ankaragücü 1  
 Bursa 1  
  V.Manisa 0  
 Ç.Rize 2  
  Konya 2  
 G.Birliği 0  
  Galatasaray 1  
Haftanın Maçları
30. Hafta
 Beşiktaş G.B. Oftaş Cuma 20:00  
 Denizli İ.B.B. Spor Cumartesi 15:00  
 G.Birliği Gaziantep Cumartesi 15:00  
 Galatasaray Trabzon Cumartesi 19:00  
 V.Manisa Ankaragücü Pazar 15:00  
 Konya Bursa Pazar 15:00  
 Kasımpaşa Ç.Rize Pazar 15:00  
 Kayseri Sivas Pazar 15:00  
 Ankaraspor Fenerbahçe Pazar 19:00