kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kadın sürücüler tacizden şikayetçi

Yeni Haber
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Enstitüsünün internet ortamında düzenlediği ankete katılan 732 kadın sürücünün taciz şikayetinde bulunduğu belirtildi.

Enstitü Başkanı İhsan Memiş, enstitü olarak trafik politikalarının geliştirilmesine öncülük etme, çözümler üretme ve toplumu bilinçlendirme yönünde çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda ''www.trafikenstitusu.com'' adlı sitelerinde, her ay değişik konularda ve ağırlıklı olarak sürücülere yönelik anketler düzenlediklerini anımsatan Memiş, şubat ve mart aylarında trafikte kadın sürücülere yapılan tacizler konusuna yer verdiklerini ifade etti.

Ankette, ''Kadın sürücü olarak kent içerisinde veya şehirlerarası yollarda gece ve gündüz trafikte arkadan gelen veya yanda bulunan erkek sürücülerden sözle, elle, sinyal ile korna çalarak tacize uğruyor musunuz?'' sorusunu yönelttiklerini belirten Memiş, katılan 732 kadın sürücünün tacize uğradıklarını beyan ettiklerini bildirdi.

Memiş, kadın sürücülerden 268'inin 5 defaya kadar, 216'sının 6-10 arasında, 248'inin de 11 ve yukarısında tacize uğradığını ifade ettiğini kaydetti.

Memiş, ''Tacize uğramada az ile çok arasında fark yoktur. Tacize uğrayan kadınların bir kısmı paniğe kapılarak can ve mala yönelik kaza yapmakta, bir kısmı kısa veya uzun süreli araç kullanamamakta ve bir kısmı da yaşadıkları olumsuzluklara rağmen araç kullanmaya devam etmektedir'' dedi.

EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME

Türk Ceza Kanunu'nda konuyla ilgili ceza maddesinin açıkça yer almamasının yanı sıra çoğu kez şahit göstermenin de mümkün olmadığını ifade eden Memiş, şunları kaydetti:

''Gelişmiş diğer ülkelerde ise kameralı denetim sistemi ve yol devriyesi devreye girmekte, çoğunlukla tacizde bulunan yakalanmakta ve normal cezanın iki katı kadar ağırlaştırılmış cezalar verilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığının denetiminde bulunan motorlu sürücü kurslarında, mutlaka bu konularda ek eğitim ve bilinçlendirme yapılarak kadın sürücülerin güvenliği ve saygınlığı korunmalıdır. Kadın derneklerinin de bu konularda duyarlı olmaları gerekmektedir.

Ayrıca, Trafik Hizmetleri Başkanlığının da bu konuda yeni bir açılım yapması ve trafikte kadın sürücülerin yollarda güvenli yolculuk yapmaları için tacizlerle ilgili tedbir alacak metotları geliştirmesi kaçınılmazdır.''

(AA)