kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sualtında lüks tatil

Pınar DEMİRER
2009 başlarında, Fiji Lagünü'nde denizin 12 metre derinliğinde hizmete açılacak Poseidon Undersea Resort, görüntüsüyle insanı büyülüyor. Naviga dergisinin son sayısında tanıttığı otelde sualtı süitleri ve özel bungalovlar var..
2.023 hektarlık Fiji Lagünü'nde, suyun 12 metre derinliğine kurulmakta olan bir otel var şu günlerde: Poseidon Undersea Resort. Dünyada benzer proje örnekleri olsa da, Poseidon Undersea Resort'u diğerlerinden ayıran özelliği 'tekatmosferli' oluşu. Bu ne anlama geliyor? Yapının iç mekânının her zaman için su üstündeki basınçta olması, böylece diğer basınçlı çevre ortamlarının aksine Poseidon'da bulunanların hidrostatik basıncın psikolojik etkilerine maruz kalmaması. Tesisin bulunduğu yere Poseidon Mystery Island yani 'Gizem Adası' adı verilmiş. Otelin su üstünde olan bölümleri de var. Müşterilere sırayla deneyecekleri üç tip lüks konaklama imkânı sunulacak; biri karada kişiye özel kumsalı olan ada bungalovları (yerel adı bures), diğeri su üstündeki villalar, bir diğeri ise okyanus yüzeyinin tabanındaki süitler... Sualtı süitlerini, denizaltı taşıtları yapımıyla tanınan U.S. Submarines Inc'nin mühendisleri ve yetkilileri tasarlamış. Burada karadan sualtına birkaç dakika sürecek geçişler, özel asansörle sağlanacak ve su ile hiç temas olmayacak. Bu yüzden yüzme bilmek veya dalgıç olmak gerekmiyor. Gerekli ulaşım otel tarafından sağlanacak olsa da kendi yatıyla otele gelmek isteyenler için rezervasyon yapan konuklara özel marina ve tonoz hizmeti de sunulacak. Lagünün girişi ise 11 metre derinliğinde ve 61 metre genişliğinde. Tekne sahiplerine duyurulur... Poseidon Mystery Island'da her biri 457 metrekarelik toplam 48 adet de bungalov yer alacak. Tüm bungalovlar doğal ortama uyumlu olarak dekore edilecek. Bungalovların hepsi çepeçevre bir veranda, kapalı yemek salonu, klima, doğal ahşap mobilyalar ve özel tatlı su havuzuna sahip olacak. Kendi başına modüller şeklinde yan yana yerleştirilen 24 adet standart sualtı süiti, 51 metrekareyi kapsayacak. Sualtında ana koridor bölmesi ile birleşecek. Son derece güçlü, oldukça şeffaf olan pleksiglas camlar sayesinde içeriden dışarısı net bir şekilde görülebilecek. Gerektiğinde pencereler içeriden kapatılabilecek. Görüntü gayet net olacak diyoruz ama ya yosunlar bir süre sonra görüşünüzü engellerse? Hayır, çünkü o da düşünülmüş; otomatik görüntü merkezli temizlik sistemleri sayesinde şeffaf yüzeylerde oluşan yosunlar kolayca temizlenebilecek. Ayrıca her bir ünitede, profesyonel dalgıçların, konukları su yüzüne çıkartabilmek için girebileceği birer güvenlik kubbesi yer alacak. Önemli tüm sistemler karaya bağlı ya da site içerisinde bakımı kolay olacak şekilde kurulacak. Misafirler ve çalışanlar için otel içerisinde tıbbi servis de bulunacak.

DENİZDEN TATLI SU
Otelin görünümü ile ilgili tüm sorumluluk, US Submarine Engineering Mühendislik Bölümü Müdürü Michael Schuttle'a ait. Schuttle, "Çevre bilincine sahip olduğumuz ve çevreyi nasıl etkilediğimizi önemsediğimizden bu otelin olabildiğince organik görünmesine çalıştık. Kıyıdan gelen bir elektrik kablosu otele kadar gidiyor. Tuvalet suyu, otelden uzanan bağlantıyla karadaki bir kanalizasyon arıtma tesisine gidecek. İçme suyu kıyıdaki bir su deposundan ve deniz suyunu tatlı suya dönüştüren tesislerden pompalanacak. Kısacası çevreye hiçbir şekilde zarar verilmeyecek," diyor. Bu gizem adasından ayrılma vakti geldiğinde -ki bu çok zor olacağa benziyor- evinize döndüğünüzde elinizde bir sürü fotoğraf ve kamera görüntüsü olacak. Tüm anılarınız ölümsüzleşecek. Ancak tüm bunların dışında öyle bir şey düşünülmüş ki asıl anılar orada ölümsüzleşecek ve ardınızdan oraya giden herkes ziyaretinizden haberdar olacak. Nasıl mı? Otelin ilk bin misafirinin adı, biri adada diğeri ise lagün yatağında bulunan iki anıta kazınacak. Gidecek olanlara şimdiden iyi tatiller...
Bilgi için: www.poseidonresorts.com
Haberin fotoğrafları