kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Doğu’da taşımalı eğitimden yararlanan çocukların velileri de SBS’ye ilgisiz.

10 YTL yüzünden SBS'ye başvuru az

PERVİN KAPLAN HABER MERKEZİ
SBS için başvurmayan öğrenci sayısı 500 bini buluyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da başvuru oranları, 10 YTL'lik başvuru ücreti yüzünden düşük kalıyor..
Bu yıl Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) son kez yapılırken, ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede önümüzdeki yıldan itibaren Seviye Belirleme Sınavları (SBS) etkili olacak. Bu yıl 6'ncı sınıflar 21 Haziran'da, 7'nci sınıflar da 22 Haziran'da ilk kez SBS'ye girecek. Bu sınavların sınıf geçmeye bir etkisi olmayacak. Yalnızca ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılacak. 1 milyon 254 bin 218 öğrencinin öğrenim gördüğü 6. sınıflarda, sınava başvuran öğrenci sayısı 991 bin 487, başvuru oranı yüzde 79 oldu. 1 milyon 215 bin 743 öğrencinin öğrenim gördüğü 7. sınıfların başvuru ise 990 bin 721 bin, başvuru oranı da yüzde 81. Sınava başvurmayan öğrenci sayısı 487 bin 753.

VELİLERE PAHALI GELDİ
Başvuru oranları özellikle doğu ve güneydoğu illerinde düşük. Bunun en önemli nedeni de sınavın 10 YTL olan başvuru ücretinin velilere pahalı gelmesi. Bir bakanlık yetkilisi, "Çocuklar sınava girmek istiyor ama velileri para vermiyor. Biz okulları, bu durumdaki öğrencileri belirlemeleri ve onların ücretini okul aile birliklerinden karşılamaları konusunda uyardık. Ancak okul yöneticileri bu konuda titiz davranmadı. Biz şu anda başvuruları açık tutuyoruz" dedi. Bazı velilerin de "sınav yeri uzak, çocuğu götüremeyiz" düşüncesiyle, çocuklarını sınava sokmayacakları bilgisini aldıklarını anlatan yetkili, "Tüm ilçelerde değil ama 500'ün üzerindeki ilçede sınav yapacağız. Çocuklarını en fazla 40-50 kilometre mesafede bir yere gönderecekler" diye yakındı. Sınavların çok önemli olduğuna dikkat çeken Bakanlık yetkilisi, velileri, çocuklarını sınava sokmaları konusunda uyardı. Çünkü 6. sınıfta sınava girmeyen öğrenci, 7 ve 8. sınıflarda sınava girme kararı verip yüksek not alsa da okula yerleştirmede üç yılın ortalaması alındığı için kaybı büyük olacak. Ortalama hesabında öğrenciye sınava girmediği yıl için 100-500 puan aralığından, en düşük puan olan 100 puan verilecek.