kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İnternet kullanıcıları için tarihi karar

Yeni Haber
Isparta Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, internet kullanıcıları lehine önemli bir karara imza attı. Heyet, Türk Telekom'un internet hizmetlerinden faydalanmak isteyen tüketicilere sabit telefonu şart koşmasını yasaya aykırı buldu.

Heyet, bilirkişi raporlarına göre, her iki hizmetin de birlikte ya da ayrı ayrı verilebileceğine hükmederek, ayrıca sabit telefonunu iptal ettirmek isteyen tüketicilerin internet aboneliğinin de tek taraflı sona erdirilemeyeceğine karar verildi. Vatandaşların bu kararı emsal gösterilerek Telekom'a müracatta bulunabilecekleri bildirildi.

Isparta'da yaşayan Selahattin Ertürk, sabit telefon abonesiyken Telekom'un kampanyadan yararlanarak internet hizmeti satın aldı. Bir süre sonra sabit telefonunu iptal ettirmek için Telekom'a başvuran Ertürk'e iki hizmeti de birlikte almak zorunda olduğu söylendi. Ertürk'ün sabit telefonu ile birlikte internet hattı da iptal edilirken, internet ücreti ve modem ücreti olan 135 YTL geri tahsil edildi. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, müşterinin başvurusu üzerine olayı inceleyerek Telekom'un internet hizmetini sabit telefonla birlikte satmayı zorunlu tutmasını yasaya aykırı buldu.

Isparta Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Nesih Tanrıverdi, Telekom'un iki satışı bir arada yapmasının 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 5. maddesine aykırı olduğunu söyledi. Tanrıverdi, yaptırılan bilirkişi incelemesine göre her iki hizmetinde ayrı ayrı verilmesinin teknik olarak mümkün olduğunun tespit edildiğini belirterek, "Cep telefonlarının yaygınlaşması nedeniyle ev telefonlarına olan ihtiyaç oldukça azaldı, hatta neredeyse kimi yerde bu telefonlara artık ihtiyaç kalmadığı ortaya çıktı.

Ancak buna karşın, sabit telefonlarla aynı alt yapı ile verilebilen internet hizmetlerine olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Türk Telekom cazip olmayanı cazip olanın yanında satmaya çalışıyor. İnternet hizmeti için sabit telefonu şart koşuyor, sabit telefonu iptal ettirmek isteyen tüketicilerin internet aboneliğini de tek taraflı olarak sona erdirmektedir. Yapılan işlem yanlış ve yasaya aykırıdır" dedi.

Tüketici heyetinin aldığı kararın mahkeme kararı niteliğinde olduğunu kaydeden Tanrıverdi, Telekom'un bir üst mahkeme olan Tüketici Mahkemesi'ne konuyu götürebileceğini, tüketiciler lehine bir karar çıkması halinde uygulamanın diğer abonelere de örnek olabileceğini aktardı. Tanrıverdi, bu durumda tüketicilerin başvuruda bulunarak sabit telefonlarının iptalini isteyebileceklerini, bu konuda varsa parasal zararlarının tazminini isteyebileceklerini hatırlattı.

(CİHAN)