kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Güncel Haberler
Geriİleri
BM Binyıl Kalkınma Hedefleri toplantısı sona erdi
01:01
BM Genel Kurulu Başkanı Sırcan Kerim, BM Binyıl Kalkınma Hedefleri toplantısının 2015'e kadar her yıl BM'de yapılması önerisinde bulundu.

BM'de 3 gündür devam eden Binyıl Kalkınma Hedefleri toplantısının sonunda kapanış konuşmasını yapan Genel Kurul Başkanı Kerim, üye ülkelerin 2015 yılına kadar kalkınma konusunda verdiği sözleri yerine getirmeleri, çabaları artırıp ilerleme sağlamaları gerektiğini belirtti.

Kerim ''2015 yılına dek yoksulluğu ve açlığı ortadan kaldırmak, evrensel temel eğitimi sağlamak, kadının toplumdaki rolünü güçlendirmek, kadın-erkek eşitliğini teşvik etmek, çocuk ölümlerini ve doğum sonrası anne ölümlerini önlemek, ölümcül hastalıkların özellikle de HIV/AIDS ve sıtmanın yayılmasını durdurmak, çevresel sürdürülebilirliği sağlamak ve insani yardım, ticaret ve borç silinmesi gibi hedeflere yönelik kalkınma için, küresel ortaklık yaratma hedeflerine ulaşmayı sağlamak için'' BM Genel Kurulunda her yıl bu toplantının yapılmasını önerdi.

Ayrıca, en az gelişmiş ülkelerin diğer ülkeleri yakalamak için özellikle tarım ve altyapı alanlarında uzun dönemli yardıma gereksinim duyduğunu belirten Kerim, iklim değişikliğinin de hedeflere ulaşılmasını engellediğini, o yüzden kalkınmanın hem sürdürülebilir, hem de çevreye karşı sorumlu bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Genel Kurul Başkanı Kerim ile birlikte, 25 Eylül'de devlet ve hükümet başkanları, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirecek üst düzey bir toplantı düzenleyecek.

BM verileri, yoksulluk ve açlıkla mücadele, çocuk ölümlerinin azaltılması, temel eğitim konularında dünyada Binyıl Kalkınma Hedeflerinin açıklandığı 2000 yılından bu yana önemli gelişme sağlandığını gösteriyor. Ancak veriler, Afrika'nın pek çok ülkesinde şu anki durumun devam etmesi durumunda hiçbir kalkınma hedefine ulaşılamayacağını, özellikle Sahra-altı Afrika'da (kuzey Afrika'nın güneyi) insanların üçte birinin yetersiz beslendiğini ve dünyada her 6 kişiden birinin (yaklaşık 1 milyar insanın) 2015 yılında hala günde 1 dolardan az bir parayla yaşamak zorunda kalacağını gösteriyor.