kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Üniversiteliye 'etnik baskı'

Barış ERDOĞAN HABER MERKEZİ
Mazlum-Der ve İnsan Hakları Derneği'nin ortak raporunda, Karabük Üniversitesi'nde öğrenim gören Kürt öğrencilere karşı okulda ve kentte saldırıların meydana geldiği öne sürülüyor..
Mazlum-Der ve İnsan Hakları Derneği, Karabük Üniversitesi'nde öğrenim gören Kürt öğrencilere yönelik son üç yıldır okulda ve kentte meydana gelen saldırı ve ırkçı eylemleri bir rapor haline getirdi. İddialara göre, okulda üç Kürt öğrencinin yan yana gelmesine izin verilmiyor, öğrenciler dayak yiyor, öğretim üyeleri tarafından tehdit ediliyor ve polis tüm bu olan bitene dolaylı destek veriyor. Öğrenciler üzerindeki baskıysa, siyasilerin araya girmesiyle şimdilik yatıştı. Rapordaki iddialara göre 30 kişilik bir gruptan dayak yiyen Kürt kökenli öğrenciler Karabük Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Burada kendisini "Ben de milliyetçiyim" şeklinde tanımladığı iddia edilen doktor, öğrencilerle ilgilenmedi. Hastane çıkışında öğrencilere polis de küfür etti ve 24 saat içinde Karabük'ü terk etmelerini istedi.

ÜLKÜCÜ SALDIRI
Bir başka iddia ise okuldaki bazı öğretim görevlilerinin Kürt kökenli öğrencilere "Sen terörist misin, ailende terörist var mı?" soruları sorduğu yönünde. Mazlum-Der Genel Koordinatörü Ahmet Kızılkaya, "Ülkücüler üzerlerine yürüyor. 5 bin öğrencinin 100 civarı Kürt kökenli. Bunlardan, cemaat evlerinde kalanlara baskı yapılmıyor" diyor. Karabük Valisi Can Direkçi, "Adli bir vaka, çok abartılmaması gerekiyor" derken, Emniyet Müdürü Zekeriya Kahraman ise "Polisin olayları engellerken kırıcı davranışları olmuş olabilir" ifadesini kullanıyor.