kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

Sabancı'dan daha mı zenginiz?

Her yıla bir anlam yüklenir ya bu yıl da 'Enerji Verimliği' yılındayız. Burada kahramanımız da 'En-Ver' . Enerji Verimliği anlamına gelen En-Ver'i, Eletrik Edüt İşleri İdaresi yönlendiriyor. Bu kapsamda 15 Şubat'ta Başbakan Tayyip Erdoğan'ın imzası ile bir genelge yayımlandı. Ardından da EİE, tasarruf nasıl yapılır diye bir proje üzerine çalışmaya başladı.
Çünkü ne yazık ki, Türkiye'deki binaların sadece yüzde 10'u yalıtımlı. Bu nedenle de evimizi ısıtacağız derken, genelde havayı ısıtmış oluyoruz. İşte Enver'in önceliği binaların yalıtımında. Ardından da 'ampullerin değiştirilmesi' geliyor. Çünkü konutlarda kullanılan elektriğin yüzde 20'si aydınlatmalara gidiyor. Burada yapılabilecek küçük bir değişiklik ile yüzde 80'e varan tasarruf yapılabiliyor. Bu rakamı, akkor ampuller yerine kompakt florasanlı lambalar kullanarak yakalamak mümkün.
Özel sektörden bunun öncülüğünü yapan da var. Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, Sabancı Kuleleri'nde 300-400 bin Euro'luk yatırımla yeni bir sistem kurduklarını ve şimdi aydınlatmayı onda bir maliyetle gerçekleştirdiklerini övünerek anlatıyor. Sonra da, "Üstelik daha önceki ithal ampulleri ayda bir değiştirirken yeni sistemde on yılda bir değiştirieceğiz" diye ekliyor. Tabii ki biz Sabancı'dan zengin miyiz ki! Ampul alırken ya da elektrikli ev eşyalarımızı yenilerken de 'ne kadar tasarruflu' olduğuna bakmak bütçemizden çok doğaya ve bu ülkeye olan sorumluluğumuz olmalı!