kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İstanbul'da Lale Festivali

Yeni Haber
İstanbul 3. Uluslararası Lale Festivali düzenlenen törenle başladı. İstanbul'a bu yıl 12 milyon lale dikildiğini açıklayan İBB Başkanı Kadir Topbaş, ayrıca 1 milyon 800 bin lale soğanın da halka dağıtıldığını dile getirdi. ..
Topbaş, İstanbul'da 7 büyük lale bahçesi oluşturduklarını, Atatürk Havalimanı yakınındaki fidanlıkta oluşturulan mezat yerinde turistlere lale satışı yaptıklarını kaydetti.

"İstanbul Lalesiyle Buluşuyor" sloganı altında yapılan Uluslararası Lale Festivali'nin üçüncüsü Taksim Meydanı'ndaki törenle başladı. Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, yaptıkları çalışmalarla lalelerin 3 yıldır yeniden İstanbul'a döndüğünü söyledi. Lalelerin Silivri, Çatalca ve Şile'deki yetiştiriciler tarafından üretildiğini dile getiren Topbaş, yaratılan büyük sinerji ile artık sadece İstanbul'un değil başka şehirlerin de lale ile buluştuğunu dile getirdi.

Topbaş, ''Bu yıl İstanbul'a 12 milyon civarında lale soğanı dikildi, 7 büyük lale bahçesi oluşturuldu. Bunun için 2,7 milyon YTL harcandı. Bu rakam Park ve Bahçeler Müdürlüğü bütçesinin sadece yüzde 1,2'sini oluşturuyor'' dedi.

Atatürk Havalimanı yakınında büyük bir mezat salonu oluşturduklarını açıklayan Topbaş, ''Başta lale olmak üzere, bu çiçeklerin oradan dünyaya satışını yapacağız.'' diye konuştu. Lale sezonunda ayrıca 1 milyon 800 bin lale soğanının halka dağıtıldığını ve lalelerin evlerde de açtığını ifade eden Topbaş, bu aktivitenin de insanlara doğa sevgisi ve yaşama sevinci aşıladığını söyledi.

Törende 1 YTL'den satışa sunulan lalelere halk büyük ilgi gösterdi. Taksim Meydanı'nda kurulan hediyelik eşya satış noktalarında, İSMEK ve Kültür A.Ş'nin lale konseptinde hazırladığı hediyelik eşyalar satışa sunuldu.

Uluslararası Lale Festivali kapsımında şu etkinlikler gerçekleştiriliyor: "İstanbul'da festival kapsamında Emirgan Korusu, Yıldız Korusu, Yedikule Soğanlı Bitkiler Parkı, Hidiv korusu, Göztepe Gül Bahçesi, Büyük Çamlıca Korusu ve Küçük Çamlıca korusunda lale bahçeleri oluşturuldu.

Festivalde, 13 Nisan'a kadar sürecek etkinlikler kapsamında, konserler, resim ve heykel sergileri, yarışmalar gibi çeşitli aktiviteler düzenlenecek. Taksim Meydanı'nda festival boyunca her gün Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, pop müzik ve enstrümantal olmak üzere 4 farklı müzik grubu canlı performans sunacak. Ayrıca, Emirgan Korusu Beyaz Köşk ve Sarı Köşk bahçeleri, Ortaköy Meydanı, Sultanahmet Meydanı, Bağdat Caddesi ve Göztepe Parkı olmak üzere 5 ayrı noktada, festival boyunca her gün 11.00-19.30 saatleri arasında farklı müzik gruplarının gösterileri olacak.

Topkapı Sarayı Müzesi 2. Avlu Revnakları'nda 7 Nisan Salı günü 'Lale Yansımaları Sergisi', Emirgan Korusu Beyaz Köşk'te 13 Nisan Pazar günü 'Laleler Heykel ve Tasarım Sergisi', Yıldız Sarayı Büyük Mabeyn'de 13 Nisan Pazar günü İsmail Acar'ın 'Lale' temalı resim sergisi açılacak. 'En Güzel 100 Lale Yarışması' ödül töreni de Emirgan Korusu'nda 10 Mayıs Cumartesi günü yapılacak."

CHA