kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gitar devinden Aşık Veysel VİDEO

Yeni Haber
''Her kim ki olursa bu sırra mazhar/Dünyaya bırakır ölmez bir eser/Gün gelir Veysel'i bağrına basar/Benim sadık yarim kara topraktır.''

Dünyaya gönül gözüyle bakan ve ölümsüz eserler bırakan halk ozanı Aşık Veysel, aramızdan ayrılalı 34 yıl oldu. Bugüne kadar eserleri farklı müzik türlerinde değişik biçimlerde yorumlanan Aşık Veysel, bu kez gitarist Joe Satriani'ye ilham kaynağı oldu.

Satriani'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre, dünyanın pek çok ülkesinde fanatik derecede hayranları bulunan ve kendine özgü tekniğiyle tanınan sanatçının, ''Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock'' adlı albümünde ''Asik Veysel'' ve ''Andalusia'' isimli iki parça Aşık Veysel'e ithaf edildi.

Bunlardan ''Asik Veysel'' ismini taşıyan parça, usta halk ozanının türkülerinden yapılan düzenleme niteliğini taşırken, kimi bölümlerde gitarla bağlama sesi veriliyor.



TÜRKİYE'YE DE GELMİŞTİ

Türkiye'ye 14 Temmuz 2007 tarihinde gelerek İstanbul Arena'da konser veren Joe Satriani, 25 yıllık kariyeri boyunca ilk kez geldiği Türkiye'den çok etkilendi.

Bu ziyaretinde Türk kültürünü de tanıma fırsatını bulan Satriani, buradan hareketle yeni albümünde Aşık Veysel'e iki parçasını ithaf etti.Albümdeki ''Asik Veysel'' isimli çalışma, sanatçının Türk kültürünü ve Aşık Veysel'i tanıma sürecinde aldığı ilhamla ortaya çıktı. Satriani, Türkiye'de tanıtım çalışmalarını üstlenen yetkilinin Aşık Veysel'in müziğini hiç duymamış olmasına şaşırdığını belirterek, ''Sonra bana Veysel'in 2 CD'sini verdi. Gerçekten çok etkilendim. Müzik sanki benim içimde yıllardır biliyormuşum gibi çınladı'' açıklamasında bulundu. Satriani, ''Asik Veysel'' adlı parçada da bu müziği ilk kez dinlerken yaşadığı deneyimi aktardığını belirtti.

Bu parçada bağlamanın sesini vermek için farklı bir teknik uyguladığını ifade eden Joe Satriani, ''Hiç çalmadığım bir stilde çaldım. Gitarın sesi çok farklı duyuluyor bu parçada'' sözleriyle Aşık Veysel'in kendisine verdiği ilhamı nasıl notalara aktardığını özetledi.''Andalusia'' adlı parçada ise Aşık Veysel'in ruhunun yaşadığını dile getiren sanatçı, halk ozanının ruhunu İspanya'daki bir kasabada yaşıyormuşcasına parçaya aktardığını belirtti.

BAHAR ALBÜMÜ

Joe Satriani'nin merakla beklenen ''Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock'' isimli stüdyo albümü 1 Nisanda yurt dışındaki müzik marketlerin raflarındaki yerini aldı.

CD/DVD baskısı da internet üzerinde satılacak olan çalışmanın bu versiyonu Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere, Avustralya ve Tayvan'da satışa sunulacak.

Albümde yer alan parçalar sırasıyla şöyle:

1. Musterion
2. Overdriver
3. I Just Wanna Rock
4. Professor Satchafunkilus
5. Revelation
6. Come On Baby
7. Out Of The Sunrise
8. Diddle-Y-A-Doo-Dat
9. Asik Veysel
10. Andalusia.

AA