kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Migren her 100 kişiden 11'inde var

03.04.2008
Migrenin, toplumda en sık görülen baş ağrısı tipi olduğu belirtildi. Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Figen Gökçay, "Batı toplumlarında migrenin görülme oranı, erişkinler arasında yaklaşık yüzde 11'dir. En yüksek oranlar ise yüzde 22 ile 55 arasındadır. Yıllık görülme oranı kadınlarda yüzde 18, erkeklerde yüzde 6 civarındadır." dedi.

EÜ Tıp Fakültesi ve Ege Tıbbiyeliler Sosyal Destek ve Yardım Derneği işbirliğiyle düzenlenen Prof. Dr. Gürbüz Gümüşdiş 7. Ege Yöresi Dahili Tıp Günleri Kongresi'nde konuşan Doç. Dr. Gökçay, migrenin baş ağrılarının sıklığı ve şiddeti açısından hastaların yaşam kalitesini farklı seviyelerde etkilediğini söyledi.

Tedavi planı belirlenirken sadece hastanın teşhisi değil, beklentileri ve gereksinimlerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini açıklayan Gökçay, "Atak tedavisinde amaç, migren ağrısının ilk 2 saat içinde tamamen kaldırılması ya da en azından yüzde 50 veya daha fazla hafifletilmesidir. Migren ataklarının, tanımlanmış ve standart bir tedavisi yoktur. Çalışmalarda, birçok tedavi şeklinin etkili olduğu gösterilmiştir" şeklinde konuştu.