kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Prostat büyüme testi yapın

04.04.2008
İLİŞKİLİ HABERLER
Prostat büyüme testi yapın
* 46 yaşındayım. Son aylarda idrar yaparken yanma hissediyorum. Prostatımda da hafif bir büyüme var. Bunlar kanser belirtisi olabilir mi? Alp V./Ankara

Bahsettiğiniz şikayetler tüm prostat hastalıklarında görülebilen belirtilerdir. Ancak hemen 'kanserim' diye endişelenmeyin. Prostat problemleri sadece kanserle sınırlı değildir. Prostatın iltihapları kadar, prostatın kanser olmayan iyi huylu büyümesi de orta yaşa gelen erkeklerin canını sıkıyor. Prostat büyümesi her erkekte meydana gelen doğal bir durum. 40 yaşını aşan erkeklerde vücuttaki hormonal değişiklikler prostatı büyütüyor. Bu sorunu yaşayanların yalnızca üçte birine tedavi gerekiyor. İyi huylu prostat büyümesinde belirtiler yıllar içinde arttığından, birçok erkek ciddi tıkanıklıkları olsa bile buna alışabiliyor. Hatta bu durumu 'normal' kabul ediyor. Prostat büyümesinde en sık görülen yakınmalar sık idrara çıkmak, zor idrar yapmak, idrara başlarken bir süre beklemek, idrarı kesik kesik boşaltmak, tuvaletten çıktıktan çok kısa bir süre sonra tekrar idrar hissi duymak ve mesanenin tam olarak boşalmadığını hissetmektir. Eğer bahsettiğiniz idrar sorunlarını yaşıyorsanız tüm dünyadaki üroloji uzmanlarınca kullanılmakta olan IPSS (International Prostate Symptom Score) testini yapmanızı öneririm. İnternetten bularak uygulayacağınız bu test size sorununuzun ciddiyeti konusunda önemli bir ipucu verecektir.

Sağlığınız ve güzelliğinizle ilgili sorularınızı ve merak ettiğiniz her şeyi 'saglik@sabah.com.tr' adlı mail adresine yazabilirsiniz. Dr. Ece Hattat sorularınızı, bu köşede sizin için yanıtlayacak.