kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Piyasanın en pahalı çantası Chanel'in 'Diamond Forever' modeli, 260 bin dolar. (solda)

Statü sembolü çantalar

Esra ÇORUH
22.03.2008
Moda tutkunları, her sezon yeni bir çanta peşinden koşuyor ve o çanta 'it' yani 'O' çanta tanımını alıyor. Peki ya sonra? Her birine bir servet ödenen bu çantalar gardıroplarda bekliyor ve bir sonraki sezonun çantası hayal edilmeye başlanıyor..
Sizce bir çanta tutkunu, bir çanta için en çok ne kadar ödeyebilir? 100 dolar mı, yoksa 2000 dolar mı? Ya da çok iyi bir geliri varsa; 3000 dolar mı? Ama gerçek bir moda tutkunu ve alışveriş fanatiğinin sahip olmak isteyeceği çanta için, bu fiyatlar maalesef yeterli değil. Artık moda tutkunlarının çantaları gerçek bir statü sembolü. Yoksa Chanel'in beyaz timsah derisi ve pırlantalı çantasının fiyatı 260 bin dolar olabilir mi? Ya da Louis Vuitton'un Tribute Patchwork poşet çantası için 42 bin 500 dolar verilir mi? 15 aynı Louis Vuitton çanta kullanılarak yapılan bu çantayı Beyonce çıkar çıkmaz almıştı mesela. Tabii "Çantaya ayıracak bu kadar param kesinlikle yok," diyorsanız; siyah bir çantayla bütün bir kış sezonunu geçirir, açık renk bir çantayı da ilkbahar-yaz sezonunda gece-gündüz kullanabilirsiniz. Ama moda tutkunları için durum maalesef bu kadar basit değil! Onların 'O' çantaya sahip olmaları gerekiyor, üstelik her sezon! 'O' yani 'it' çanta, moda olan anlamına geliyor. 1990'larda çanta sektörünün inanılmaz bir büyüme göstermesiyle bu kavramın ortaya çıktığı söylense de, aslında geçmişi daha da eskiye dayanıyor. Ünlü Fransız lüks deri aksesuar markası Hermes'in Grace Kelly için Kelly model çantasını tasarlaması ve 1956 yılında Grace Kelly'nin Life dergisine kolunda bu çantayla çıkmasından sonra 'Kelly', it çanta oluverdi. Moda tutkunları ve alışveriş fanatikleri de "Benim olmalı," diyerek o gün bugündür markaya hücum ediyor. Markanın Kelly çantasından sonra çıkardığı Birkin modeli de çok tutulunca, çantada lüks devri başlamış oldu. Aslında son zamanlarda her sezon değişen çantaların astronomik rakamlarını gördükçe, 50 yıldır ikon haline gelen ve modası hiç geçmeyen bir çantaya sahip olmak daha mantıklı görünmüyor değil. Bir modacının, tasarladığı çantanın 'O' çanta olduğunu vurgulamasına, bir Hollywood yıldızının da elinde o çantayla görüntülenmesi tuz biber ekiyor. Ve hemen bu modelin peşine düşülüyor. Lüks çanta tüketimindeki artış da inanılır gibi değil. En son yapılan araştırmaya göre, sadece Amerika'da 2008 ocak ayında lüks giyim ve aksesuara harcanan para tam 800 milyon dolar! 2007'ye oranla bu rakam yüzde 8 artış göstermiş! Ayrıca başka bir rapora göre, internetten lüks çanta satan eluxury.com sitesinin, geçen seneye göre satışlarında yüzde 11 artış olmuş. Bu sitedeki çantalar arasında fiyatı en düşük olanın 500 dolar olduğunu da hatırlatalım!

Tanınmış moda markalarının, koleksiyonlarına çantayı her sezon çeşitlerini genişleterek katmaları da, çantalara olan ilginin ne denli fazla olduğunun kanıtı. Lüks mağaza yöneticilerine göre, moda tutkunu olan tüketici 'O' çantaya sahip olabilmek için para harcamaktan çekinmiyor. O yüzden de Zara ya da H&M'den giyinen birinin kolunda 2000 dolarlık tasarım bir çantayı görmek de kaçınılmaz oluyor. Bunun nedeni biraz da, Hollywood yıldızların yol açtığı rüzgâr. Onlar gibi giyinmek, onların kıyafetlerini onlar gibi taşımayı denemektense, çantalarına sahip olmak işin kolay yolu belki de. Ne de olsa bir çantanın ne bedeni var ne de olur olmaz derdi! 'O' çantaya sahip olmak isteyip bütçeleri yetmeyenler için de ödünç çanta siteleri var. Bu sitelere üye olup, haftalık, aylık istediğiniz çantayla arzı endam edebiliyorsunuz. Özellikle Amerika ve İngiltere'de ödünç çanta sitelerinin çok tutması, yakında Türkiye'de de bu tür sitelerin iş yapacağının sinyalini veriyor. Bir yandan da şöyle bir gerçek var; bizim Kapalıçarşı'daki çanta üreticileri olduktan sonra herkes dilediği çantaya Hollywood yıldızlarıyla aynı anda sahip olmuyor mu? Ama limitli üretilen çantaların 10 Türkten sekizinde olması da gözden kaçan bir nokta. Kapalıçarşı'da 'O' çantanın peşinde koşanlara bizden söylemesi...
Haberin fotoğrafları