kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

10 soruda PKK kararı

1- DİVAN'A KİM BAŞVURDU:
Osman Öcalan, Lüksemburg'da bulunan Adalet Divanı'na avukatları aracılığıyla başvuruda bulunmuş ve AB Konseyinin PKK'yı kara listeye alırken uygulanan prosedürün yanlış olduğunu savunmuştu. PKK, 2 Mayıs 2002'de dahil edildiği AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep etmişti.

2- KARAR NEDEN İPTAL EDİLDİ:
Mahkeme ilk başvuruyu reddetti ancak PKK temyize gitti. Sonuçta dava kabul edildi. AB hukuku uyarınca, terör örgütü listesine alınacak herhangi bir gruba, bu karar konusunda önceden bildirim yapılması gerekiyor.

3- TÜRKİYE NE YAPTI:
Türkiye davaya doğrudan müdahil değil. Nitekim Lüksemburg'daki dava sürecini takip eden Ankara, bu süreç içerisinde konsey nezdinde, Brüksel'de, birçok defa girişimde bulundu.

4- KARAR NE ANLAMA GELİYOR:
Bu kararın ardından konseyin PKK'yı listeye kabul ediş prosedürünün gözden geçirilmesi gerekecek. Konseyin 2002 yılındaki tutumunu değiştirmesi beklenmiyor ancak Konseyin yeniden bir kararla PKK'yı terör örgütleri listesine dahil etmesi bekleniyor.

5- AVRUPA PKK'YI TANIDI MI:
Avrupa Adalet Divanı'nın aldığı karar AB'nin PKK'yı meşru bir örgüt olarak tanıması anlamına gelmiyor. AB Konseyi'nin aldığı bu kararın yanı sıra AB üyesi ülkeler de ikili alanda PKK'yı terör örgütü olarak kabul ediyor, bu da Ankara'yı rahatlatıyor.

6- SADECE PKK MI ÇIKARILDI:
Adalet Divanı daha önce de, prosedürde hata yapıldığı gerekçesiyle, İranlı Halkın Mücahitleri örgütü, Filipin Komünist Partisi ve Hollandalı Stichting Al Aqsa gruplarını, terör listesinden çıkarmıştı. Mahkeme, AB'nin bu örgütleri terör listesine alırken, bunun gerekçelerini ayrıntılı bir şekilde önceden bu gruplara bildirmesi gerektiği kararını verdi.

7- KARARDAN DÖNÜŞ VAR MI:
Evet. Avrupa Birliği Konseyi, daha önce Halkın Mücahitleri örgütünün terör listesinden çıkarılması üzerine, Mahkemenin yaptığı prosedür hatası uyarısını düzeltme yoluna gitmişti.

8- AB LİSTESİ NEDEN ÖNEMLİ:
Örgütlerin mali gelirlerini engellemek amacıyla oluşturulan liste, özellikle adli kurumların görüş ve kararları dikkate alınarak şekillendiriliyor.

9- YENİ KARAR NE ZAMAN ÇIKAR:
AB Dışişleri Bakanları'nın aylık toplantıları sırasında veya haziran ayındaki AB Zirvesi'nde PKK'yı tekrar terör örgütü olarak kabul etmesi bekleniyor.

10- NE ZAMAN 'TERÖRİST' DENDİ?
Avrupa Birliği Konseyi Abdullah Öcalan'ın yakalanması ve Türkiye'de başlayan reform sürecinin ardından aldığı bir kararla 2002 yılında PKK'yı terör örgütleri listesine aldı. Bu kararda 11 Eylül saldırısı ise temel etkendi. 2004 yılında ise bu listeye PKK-Kongra-Gel eklendi. Böylece PKK'nın Avrupa'daki dernek ve örgütleri üzerinde baskı başladı. PKK'lıların siyasi gerekçelerle Avrupa'daki kalkanı kırıldı.