kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD ekonomisi 'neredeyse durdu'

Yeni Haber
San Francisco Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin "neredeyse durduğunu" ve 2008'in birinci yarısında daralabileceğini ancak faiz oranlarına ilişkin görünümün net olmadığını söyledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke de bu hafta ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada, ekonominin yılın ilk yarısında daralabileceğini söylemişti.

Stanford Institute for Economic Policy Research'da yapacağı görünüm sunumu için hazırladığı ifadelerinde Yellen, "Ekonomik beklentiler alışılmadık şekilde belirsiz olmaya devam ediyor ve büyümeye yönelik aşağı yönlü riskler önemli boyutta" dedi.

Yellen aynı zamanda, "Tüketimdeki ve iş yatırım harcamalarındaki büyüme, yıllarca süren güçlü performansın ardından önemli ölçüde zayıfladı, bunun sonucu olarak ekonomi neredeyse durdu ve birinci yılın ilk yarısında daralabilir" dedi.

Yellen, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) "ekonominin sürdürülebilir bir yola dönmesini sağlamak için zamanında adım atmaya hazır olması" gerektiğini belirtti.

Bu ifadeler, Yellen'in ABD faiz oranlarında yeni indirimleri destekleyebileceği izlenimi verdi. Yellen 2008 yılında FOMC'nin oy kullanan üyeleri arasında yer almıyor.

Yellen aynı zamanda faiz oranlarına ilişkin görünüm konusunda "emin olmadığını" söyledi. Fed faiz oranlarını Eylül ayının ortasından bu yana yüzde 5.25 seviyesinden yüzde 2.25'e düşürdü.

REUTERS