kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Komisyona gelmediler

Eski Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ve arkadaşları, Meclis Hrant Dink Cinayetini İnceleme Komisyonu'nun davetine icabet etmedi. Hatırlatalım: Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci, Dink'in öldürüleceğini, 2006 temmuz ayında, jandarma uzman çavuş Veysel Şahin ile jandarma kıdemli başçavuş Okan Şimşek'e söylemişti. Şimşek ve Şahin, bu bilgiyi hemen üstlerine (Ali Öz ve Metin Yıldız'a) intikal ettirmişti. Fakat harekete geçilmemişti. 19 Ocak 2007'de, Hrant Dink öldürüldü; albay Ali Öz, Veysel Şahin ile Okan Şimşek'e baskı yaparak, Dink'in öldürüleceği duyumunun cinayetten sonra alındığına dair bir rapor hazırlattı. Şimşek ve Şahin gerçeği itiraf edince, Öz ve Yıldız, Bursa Jandarma Komutanlığı'nın emrine verildi. Ama, yargılanacaklarına dair bir işaret yok.
Bu gelişmeler üzerine, Hrant Dink Komisyonu'na çağrıldılar. Davete icabet edilmemesinin sebebi olarak, anayasanın 138'inci maddesi gösteriliyor. Oysa 138 engel değil.
1961 Anayasası'nda da, 138'in aynı olan 132'nci madde vardı. 1970'te, Adalet Partili milletvekilleri, bu maddeye dayanarak, aynı konuyla ilgili dava mahkemede görülmektedir, dolayısıyla, TBMM'de, Demirel aleyhine, kardeşleri ile ilgili Soruşturma Hazırlık Komisyonu kurulamaz" iddiasını seslendirmişti. Anayasa Mahkemesi şu yorumu getirdi: "Söz konusu madde, sadece, mahkeme bağımsızlığının korunması, yargı yetkisinin kullanılmasında hâkimlere ve mahkemelere müdahale edilmemesiyle ilgilidir. 'Dava var, soruşturma komisyonu kurulamaz' denildiğinde, TBMM'nin hiçbir kişiye, makama, merciye devredilemeyecek olan denetleme yetkisi fiilen kullanılamaz hale gelir. Bu maddeye, Meclis'in denetleme ve yasama yetkisini aksatmaya varabilecek ters bir anlam vermek mümkün değildir." (Resmi Gazete: 17.11.1970)
Jandarma Genel Komutanlığı, 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne, 138'inci maddenin engel olup olmadığını sormuş. Bu yüzden, Anayasa Mahkemesi'nin 1970'te verdiği kararı hatırlatmak istedik.