kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dolarda neler oluyor?

Yeni Haber
Standard&Poor's'un dün Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesi ve Mart ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesiyle para piyasalarına gelen satışlar sonrası, piyasa bugün temel olarak ABD verilerini bekleyecek.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.2890/1.2915 YTL olan dolar kotasyonları, valörlüde 1.3035/1.3085 YTL oldu.Sabah saatlerinde dolar 1.29-1.30 YTL seviyelerinde işlem görüyor. 7 Ekim 2009 itfalı gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spotta yüzde 18.20, valörlüde yüzde 18.29 oldu. Tezgahüstü piyasada bileşik faiz bu sabah yüzde 18.40 seviyesinde bulunuyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirdi. S&P görünümdeki aşağı yönlü revizyonun, kısa dönemde artan global sorunlar ve gergin siyasi ortam nedeniyle yapıldığın açıkladı.

TÜİK verilerine göre Mart ayında TÜFE yüzde 0.96 ve ÜFE de yüzde 3.17 artarak, beklentilerin üzerinde çıktı. Reuters'ın yaptığı ankette, Mart'ta TÜFE'nin yüzde 0.68, ÜFE'nin yüzde 1.5 artması bekleniyordu. Mart sonu itibarıyla yıllık TÜFE yüzde 9.15, ÜFE yüzde 10.5 arttı.

"Küresel bazda da olduğu üzere Türk mali piyasalarında ana trendin olumsuz olduğunu, kısa vadede ortaya çıkacak sınırlı alımların ise ana trend üzerindeki tepki hareketleri olarak yorumlanması gerektiği kanaatindeyiz" diye bir bankacı, şu değerlendirmeyi yaptı:

"ABD verisine kadar dolar/YTL kurunun 1.2900-1.3000 bandında salınacağını, gösterge bileşik faizin yüksek enflasyon rakamları ve yeni ihraç nedeniyle yüzde 18.4'lü rakamlardan işlem göreceğini ve hisse senedi piyasasında ise hafif çaplı satışların etkili olacağını tahmin ediyoruz. ABD verisinin beklentilerin dışında gelmesi durumunda akşam saatlerine doğru mali piyasalarda dalga boyu artabilir."

ABD Mart ayı tarım dışı istihdam açıklanacak; beklenti 60,000 düşüş yönünde. ABD'de ayrıca Mart ayı işsizlik verisi açıklanacak ve beklenti yüzde 5 düzeyinde.


REUTERS