kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Avrupa Konseyi, Avrupa Adalet Divanı'nın, PKK'nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasına ilişkin kararının etkisiz olacağını açıkladı.

AB Konseyi nokta koydu: PKK hâlâ terör listesinde

Duygu GÜVENÇ ANKARA
Adalet Divanı'nın, PKK'yı terör listesine alan konsey kararını iptal etmesi, Avrupa'nın PKK'ya karşı tutumunu etkilemeyecek..
Avrupa Adalet Divanı, PKK'nın AB terör örgütleri listesine alınmasına yönelik itirazı kabul etti ve PKK'nın AB terör örgütleri listesine alınmasına ilişkin AB'nin kararını iptal etti. Ancak, karar AB ülkelerinin PKK'yı "terör örgütü" olarak kabul etmediği anlamına gelmiyor. Nitekim AB Konseyi de dün yaptığı açıklamada kararın etkisiz olacağını ve listede değişiklik gerektirmeyeceğini belirtti. Açıklamada AB Konseyi'nin, daha önceki benzer bir Adalet Divanı kararını dikkate alarak, terör listesi oluşturulması işlemlerinde gereken değişiklikleri yaptığı, "daha anlaşılır ve saydam bir prosedür geliştirdiği" belirtildi. Karar, PKK'nın daha önce listeye alınırken uygulanan prosedürün yanlış olduğu anlamına geliyor. Şimdi prosedürün gözden geçirilmesi gündeme gelecek. Ankara, bu kararın ardından AB'nin tutumunun değişmesini ise beklemiyor. Şimdi Konsey'in yeni bir kararla PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmesi bekleniyor. Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada da PKK'nın AB Konseyi'nin terör örgütleri listesinde yer almaya devam ettiğini belirtilerek şöyle denildi: "Mahkeme'nin PKK/KONGRA-GEL'in terör örgütü olup olmadığına değil, AB Konseyi tarafından terör örgütleri listesine alınma sürecinin AB hukukuna uygunluğu konusunda görüş bildirdiği anlaşılmaktadır.