kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Nisan 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kare As: İstanbul Film Festivali

HAZIRLAYAN: KAYA GENÇ /sabahekler@sabah.com.tr
21.03.2008
5-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin biletleri yarın satışa sunuluyor. Festivalde bağımsız filmler, 1968 olayları, 40. yılını kutlayan SİYAD listesinden seçmeler, Milos Forman sineması gibi bölümler var. Film eleştirmenleri eski-yeni demeden festivalde kaçırılmaması gereken filmleri seçti..
Apocalypse Now Redux
(Kıyamet-Redux)

Bugüne kadar yapılmış en etkileyici savaş filmlerinden biri olan Francis Ford Coppola imzalı Apocalypse Now Redux, 2001'de elden geçirildi, yeniden kurgulandı ve filme 1979 yapımı özgün versiyonunda yer almayan 49 dakika eklendi. Coppola görsel açıdan eşsiz filmi için: "Konusu Vietnam değil, bu film Vietnam'ın ta kendisi," demişti. Murat Özer, "Francis Ford Coppola'nın başyapıtının 'redux' versiyonu, Türkiye sinemalarında ilk kez festival aracılığıyla sinemaseverlerle buluşuyor. Bir daha da zor ele geçirilir bu fırsat!" diyerek filmin önemini vurgularken, Cüneyt Cebenoyan seçimini kısaca: "Çünkü 'redux' olmamış halini daha unutamadım," diyerek açıklıyor. Filme oy veren diğer isim ise Burçin S. Yalçın. Kamboçya cangılında kendine yerlilerden bir ordu kuran Albay Kurtz'u 'halletmek' için görevlendirilen Yüzbaşı Willard'ın yaşadıklarını anlatan film, 13 Nisan 21.30'da Rexx Sineması'nda, 18 Nisan 21.30'da Atlas Sineması'nda gösterilecek. (Aldığı oy: 3)* * *

El Topo
Köstebek

Aşırı sert, şok edici, radikal, efsanevi bir kült klasik olarak tanımlanan El Topo, David Lynch, John Waters gibi yönetmenlere ve Rocky Horror Picture Show filmine de ilham vermiş... 70'lerin kült filminde silahşör El Topo, dört silah ustasına karşı ölümcül bir savaşa giriyor. Yeşim Tabak, "Bu 'camp' klasiğini sinemada, kalabalık bir kitleyle izlemek, kuşkusuz festivalin en eğlenceli yanlarından biri olacak," diyerek El Topo'yu seçme sebebini açıklarken, Murat Özer'e göre bu film: "Seyrettiğiniz ya da seyredeceğiniz hiçbir filme benzemeyen, aynı zamanda da her şeye benzeyebilen bir kült yapım, festivalin kadrajını genişleten yapımların başında geliyor..." Filmi Rexx'de 11 Nisan 13.30'da, Atlas'da 15 Nisan 19.00'da izleyebilirsiniz. (Aldığı oy: )* *

I'm Not There
Todd Haynes imzalı film, Bob Dylan'ın hayatına ve gençliğine sıra dışı bir yolculuk olarak tanımlanıyor. Dylan'ı canlandıran altı kadın ve erkek oyuncuya yer veren I'm Not There'de Dylan'ı oynayan altı kişi dışında Charlotte Gainsbourg, Julianne Moore ve Michelle Williams da rol alıyor. Cüneyt Cebenoyan I'm Not There'i kaçırmayacak, "Çünkü Cate Blanchett, Dylan'ı oynuyor!" diyor. Yeşim Tabak ise, Bob Dylan'ın hayatını anlatan yapım konusunda: "Sonradan gösterime girme ihtimali yüksek. Yine de festivalde yakalamak fena olmaz. Todd Haynes bugüne kadar el attığı hiçbir dönem ya da anlayışta bizi özgün hayal gücünden yoksun bırakmadı, konu Bob Dylan olunca da bırakmayacak," diyor. Bob Dylan'ın 'resmi' bir biyografisi olmayan, daha çok 'kurmaca' bir hikâyesi olan film, Emek Sineması'nda 5 Nisan'da 21.30'da ve 19 Nisan'da 19.00'da gösterilecek. (Aldığı oy: )* *

Shine a Light
Martin Scorsese 2006'da New York'taki Beacon Tiyatrosu'nda Rolling Stones'u filme çekti. Kameranın arkasında dünyanın en yetenekli görüntü yönetmenlerinden Robert Richardson (Göklerin Hakimi), John Toll (Son Samuray), Andrew Lesnie ve Ellen Kuras (Berlin ve Sil Baştan) vardı. Konser görüntüleri, sahne arkası, arşiv filmleri ve Rolling Stones'la yapılmış röportajlar bu muhteşem grubun muhteşem kariyerini gözler önüne seriyor. 9 Nisan 19.00'da Emek Sineması'nda, 11 Nisan 21.30'da Beyoğlu, 12 Nisan 21.30'da Rexx'de oynayacak olan yapım hakkında Defne Alphan: "Martin Scorsese'nin New York'taki Rolling Stones konserini belgeselleştirdiği Shine a Light'ı büyük heyecanla bekliyorum. Kim bilir grup sahne arkasında ne çılgınlıklar yapıyordur... Filmin çok iyi görüntü yönetmenlerinin elinden çıkmış olması da cezbedici," diyor. Sevin Okyay'ın görüşü ise şöyle: "Bu iki taraflı bir beklenti: Hem Martin Scorsese'nin son filmini görmek, hem de Rolling Stones'u..." (Aldığı oy: )* *

One Flew Over the Cuckoo's Nest
Guguk Kuşu

Milos Forman imzalı Guguk Kuşu, eğlenceli olduğu kadar yürek parçalayıcı, düzen karşıtı bir başyapıt. Küçük yaştaki bir kızla ilişkiye giren Randle rolünde Jack Nicholson'ı seyrettiğimiz film, akıl hastanesinde geçiyor. Tutukluluğunu görece rahat bir yerde geçireceğini düşünen Randle çok yanılıyordur. 7 Nisan 19.00'da Atlas, 14 Nisan 13.30'da Rexx'de gösterilen Guguk Kuşu, film festivali yönetmeni Azize Tan'a göre "Nicholson'ın muhteşem performansıyla çok iyi bir edebiyat uyarlaması." Defne Alphan ise: "Guguk Kuşu'nu daha önce büyük ekranda görmemiştim, bir daha seyredeceğim," diyor.

12
Urga ve Güneş Yanığı ile tanıdığımız ünlü Rus yönetmen Mikhalkov'un, Sidney Lumet'nin 1957 yapımı mahkeme filmi 12 Kızgın Adam'dan uyarladığı bu son filmi, 2008'de En İyi Yabancı Film dalında Oscar'a aday gösterilmişti. Öykü, Amerika'da değil Rusya'da geçiyor ve Rus ordusunda asker olan üvey babasını öldürmekle suçlanan bir Çeçen gencin mahkemesini anlatıyor. 11 Nisan 16.00'da Emek, 12 Nisan 16.00'da Rexx, 19 Nisan 16.00'da Atlas'da gösterilen 12, Murat Özer'in en çok merak ettiği filmlerden: "Sidney Lumet imzalı 12 Kızgın Adam'ın Rus versiyonu, Nikita Mikhalkov yönetiminde orijinal filmi aratmayan bir doygunluk hissiyatı taşıyor." Esin Küçüktepepınar ise "Henüz görmedim ama merakla bekliyorum," diyor.

Savages
Savage Ailesi

Savage ailesinin sert, komik ve yürek parçalayıcı hikâyesi sık rastlanan bir ikilemi anlatıyor: Yıllarca ayrı kaldıktan sonra iki kardeş, Wendy ve Jon Savage babalarının bunamaya başlaması üzerine onunla ilgilenmek için bir araya gelmek zorunda kalıyor. Savage Ailesi, bilinen ama konuşulmayan bir konuda, yaşlanmanın gerçekleri ve güçlükleri hakkında bir dram olarak tanımlanıyor. Burçin S. Yalçın'ın mutlaka izlenmesi gerektiğini söylediği film, Emek Sineması'nda 7 Nisan'da 21.30 ve 12 Nisan'da 11.00, Rexx'de 20 Nisan'da 16.00 seanslarında gösterilecek.

Be Kind Rewind
Lütfen Başa Sarın

Lütfen Başa Sarın'da hurdalıkta çalışan Jerry, beynini erittiğine inandığı bir elektrik santraline sabotaj girişiminde bulunur. Ancak işler yolunda gitmez. Sevin Okyay, bu filmi önerirken: "Her şeyden önce, adı güzel. Bir videocu dükkânının uyarısı: Bir zahmet, başa sarın. Michel Gondry gene hayalgücünü başıboş bırakmıştır diye umuyorum," diyor. Film 13 Nisan 16.00'da Emek, 14 Nisan 21.30'da Atlas, 16 Nisan 13.30'da ise Rexx sinemalarında gösterilecek.

Tatil Kitabı
Cüneyt Cebenoyan'ın "Ekibine çok güveniyorum," diyerek önerdiği Türk filmi Tatil Kitabı, Altyazı dergisini çıkaran ekipten tanıdığımız Yamaç Okur ve Nadir Öperli'nin prodüktörlüğünde hayata geçirilmiş, merakla beklenen bir yapım. Seyfi Teoman'ın yönettiği Tatil Kitabı, Silifkeli bir ailenin bir yaz boyunca başından geçenleri, daha çok ailenin küçük oğlu Ali'nin bakış açısını ön plana çıkararak anlatıyor. Tatil Kitabı'nı 17 Nisan 21.30'da Emek Sineması'nda izlemek mümkün.

Funny Games
Ölümcül Oyunlar

1997 yapımı Ölümcül Oyunlar'ı, yönetmeni Michael Haneke yine kendisi günümüze uyarladı. Muammer Brav filme olan ilgisini şöyle açıklıyor: "En sevdiğim filmler listesinin başında gelen Ölümcül Oyunlar'ını, yönetmeni Michael Haneke, Amerika'da 10 yıl sonra yeniden çekti. Bu çok sevdiğim filmin yeniden çevrimini korkuyla karışık bir heyecanla bekliyorum." Film 14 Nisan 21.30'da Emek Sineması'nda gösterilecek.

The Darjeeling Limited
Tenenbaum Ailesi ve Steve Zissou ile Suda Hayat gibi çok matrak filmlerin yönetmeni Wes Anderson'ın yıldızlarla dolu filmi, yıllar içinde birbirinden kopan üç kardeş, Francis, Peter ve Jack'in babaları ölünce bir araya gelmeleriyle başlıyor. Aralarındaki bağı güçlendirmek için birlikte Darjeeling Limited'in bir treniyle Hindistan boyunca bir yolculuğa çıkarlar. Burçin S. Yalçın'ın hararetle önerdiği yapım, 5 Nisan 21.30'da Rexx'de, 8 Nisan 11.00'de Emek'te, 16 Nisan 21.30'da ise Atlas'da gösterilecek.

Defne Alphan
(Hayatım Sinema programının yapımcısı)
*Katin
*Guguk Kuşu
*Hıçkırık
*Shine a Light


Muammer Brav
(Hayatım Sinema programının sunucusu)
*Nokta
*Ölümcül Oyunlar
*Dante 01
*Karamel


Cüneyt Cebenoyan
(BirGün gazetesi yazarı)
*Tatil Kitabı
*Apocalypse Now Redux
*Dr. Plonk
*I'm Not There


Sevin Okyay
(Radikal gazetesi yazarı)
*Be Kind Rewind
*Shine a Light
*Derek
*Time to Die


Murat Özer
(SİYAD Başkanı)
*El Topo
*Apocalypse Now Redux
*12
*Düello


Yeşim Tabak
(Rolling Stone dergisi yazarı)
*Aleksandra
*Macera
*I'm Not There
*El Topo


Azize Tan
(İstanbul Film Festivali yönetmeni)
*Terörün Avukatı
*Guguk Kuşu
*Into the Wild
*Dağların Hakimi


Pelin Turgut
(!F Istanbul yöneticisi)
*Silent Light
*XXY
*Zabriskie Noktası
*Ex-Drummer
*The Other Boleyn Girl


Burçin S. Yalçın
(Empire Türkiye yazarı)
*Apocalypse Now Redux
*Bir Sarışının Aşkları
*The Darjeeling Limited
*Savage Ailesi


Fırat Yücel
(Altyazı dergisi Yayın Yönetmeni)
*Devrimci Gençlik Köprüsü
*Bereketli Topraklar Üzerinde
*Kızkardeşim Evleniyor
*Her Şey Yolunda


Esin Küçüktepepınar
(Günaydın gazetesi film eleştirmeni)
*Eğer
*12
*Kırmızı Balonun Yolculuğu
*Uyanış


Diğerleri
Derek
Time to Die
Sukiyaki Western Django
(Düello)
Dr. Plonk
Nokta
Sukkar Banat
(Karamel)
Dante '01
Lasky Jedne Plavovlasky
(Bir Sarışının Aşkları)
Devrimci Gençlik Köprüsü
Tout va Bien
(Her Şey Yolunda)
Margot at the Wedding (Kızkardeşim Evleniyor)
Bereketli Topraklar Üzerinde
L'Avventura
(Macera)
Alexandra (Aleksandra)
Silent Light
XXY
Ex Drummer
(Eski Davulcu)
Zabriskie Point (Zabriskie Noktası)
El Rey De La Montana (Dağların Hakimi)
Into the Wild
L'Avocat De La Terreur
(Terörün Avukatı)
Haberin fotoğrafları