kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İstiklal Savaşı Gazisi Satar vefat etti

Yeni Haber
İstiklal Savaşı Gazisi 110 yaşındaki Yakup Satar, Eskişehir'deki evinde vefat etti.

Hacı Seyit Mahallesi'ndeki evinde kızlarıyla yaşayan gazi Satar saat 22.50 sıralarında hayata gözlerini yumdu. Şanlı Mücadele'nin son kahramanlarından Yakup Satar, 1898 yılında Kırım'da doğdu.

Ailesiyle Eskişehir'e göç eden Satar, Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'na katılmasıyla Basra Cephesi'nde savaştı. Sakarya Meydan Muharebesi'nde de düşmana karşı mücadele eden Satar, savaş sonunda Eskişehir'e döndü.

Uzun süre çiftçilik yapan Satar, eşini kaybetmesinin ardından kızları Zekiye Tali ve Bedriye Kalaş ile yaşıyordu. Satar'ın, 6 çocuğu, 50'ye yakın torunu bulunuyor. Son 10 yıldır çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle evinden dışarı çıkamayan Gazi Satar, geçen yıl dünyaya gelen bebeklerle torunlarının torunlarını görmüştü.

YAKUP SATAR İÇİN ASKERİ TÖREN DÜZENLENDİ

Eskişehir'deki evinde yaşamını yitiren İstiklal Savaşının son gazilerinden Yakup Satar (110) için askeri tören düzenlenecek.

İstiklal Savaşı gazisi Satar'ın Hacı Seyit Mahallesi'ndeki evinde kızı Zekiye Tali, Satar'ın yatsı namazından sonra rahatsızlandığını ve yaşamını yitirdiğini, babasının vefat ettiği haberini anında 1. Taktik Hava Komutanlığına bildirdiklerini söyledi.

Bu arada, Yukup Satar'ın evine gelen 1. Taktik Hava Komutanlığında görevli Binbaşı İsmail Kayrak da gazinin toprağa verilmesiyle ilgili organizasyon konusunda çalışma yaptıklarını bildirdi.

Gazi Satar'ın cenazesinin Reşadiye Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından askeri törenle toprağa verileceğini ifade eden Binbaşı Kayrak, ''Milli mücadelenin son kahramanlarından, Büyük Önder Atatürk'ün askerini şanına yakışır şekilde son yolculuğuna uğurlayacağız'' dedi.

GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL BÜYÜKANIT BAŞSAĞLIĞI MESAJI YAYIMLADI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, İstiklal Savaşı'nın son gazilerinden Yakup Satar'ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımlandı. Orgeneral Büyükanıt, Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan mesajında şunları kaydetti:

''İstiklal Savaşımızın son gazilerinden Yakup Satar'ın 2 Nisan 2008 tarihinde Hakk'ın rahmetine kavuşmuş olduğunu büyük bir üzüntü ile öğrendim.

Kahraman gazimize yüce Tanrı'dan rahmet, üzüntülü ailesi ile aziz milletimize şahsım ve Türk Silahlı Kuvvetleri adına baş sağlığı dilerim.''

SATAR'IN EVİ, SON YILLARDA DEVLET BÜYÜKLERİNİ AĞIRLAMIŞTI

Eskişehir'de yaşamını yitiren ve askeri törenle son yolculuğuna uğurlanacak olan İstiklal Savaşı'nın son gazilerinden 110 yaşındaki Yakup Satar'ın evi, son yıllarda Devlet büyüklerini ağırlamıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar gibi devlet adamları ile askeri yetkilileri evinde konuk eden Gazi Satar, ziyaretine gelen öğrencilere de ülkenin birlik ve bütünlüğü yönünde tavsiyelerde bulunmuştu.

İstiklal Savaşı'nın hayatta kalan son gazilerinden Yakup Satar'ın yaşadığı ev, Başbakan Erdoğan, Bakanlar, milletvekilleri, valiler, generaller, belediye başkanları, öğrenciler ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları gibi her kesimden ziyaretçiyi ağırladı.

Son iki yıla kadar uzakta olup ziyarete gelemeyenlerle mektup aracılığıyla görüşen Gazi Satar, isteyenlere mektupla fotoğrafını da göndertiyordu. Ziyaretçilerin her geçen yıl artması nedeniyle evde, gelenlerin duygu ve düşüncelerini yazmaları için anı defteri oluşturulmuştu.

Başbakan Erdoğan da İstiklal Savaşı Gazisi Yakup Satar'ı, 1 Nisan 2007'de eşi Emine Erdoğan ile evinde ziyaret etmişti. Gazi Yakup Satar ile bir süre sohbet eden Erdoğan, Satar'a köstekli altın saat hediye etmişti.

Hacı Seyit Mahallesi'nde kızlarıyla yaşamını sürdüren şanlı mücadelenin son kahramanlarından Satar, 110 yıllık yaşamında askerlik yaptığı döneminde tanık olduğu ülkenin durumunu ve o sıralarda başından geçen olayları ilk ağızdan her fırsatta ziyaretine gelenlere anlatmaya çalıştı. Son 5-6 yıldır çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle evinden dışarı çıkamaz hale geldiği bilinen Satar'ın evine, son zamanlarda ziyaretçi kabul edilmiyordu.

TSK Eskişehir Hastanesi doktorları tarafından evinde kontrolleri yapılan, işitme ve görme yeteneği zayıflayan Gazi Satar, kızları aracılığıyla ülkede yaşanan gelişmelerden haberdar oluyordu.

''VATAN ELDEN GİDERSE BİR DAHA GERİ GETİRİLEMEZ''

Gazi Satar, ziyaretine gelenlerden özellikle öğrencilere şu tavsiyelerde bulunuyordu:

''Kurtuluş Savaşı çok zor şartlar altında kazanıldı. İşgale karşı direnen Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları bir mucizeyi gerçekleştirdi. Atatürk'ün askeri imkanı yoktu. Ordu harp tecrübesi olmayan, çocuk denecek yaşta insanlardan kuruluydu. Vatanı zor şartlar altında kurtarıp, tertemiz size emanet ettik. Kıymetini bilin. Atatürk, bize 'Herkesle dost olun. Herkese merhaba deyin' derdi. Bunu size iletiyorum.

Düşmanlar dost gibi görünüp sürekli Türkiye'yi bölmeye çalıştı. Özellikle gençler düşmanın oyununa gelip birbirine düşmemelidir. Bizler gibi gençler de ülkeye dört elle sarılmalıdır. Bu vatan elden giderse bir daha geri getirilemez. Gençler bu vatanı sonuna kadar korumalıdır.''

YAKUP SATAR'IN ÖZGEÇMİŞ

Şanlı mücadelenin son kahramanlarından Yakup Satar, 1898 yılında Kırım'da doğdu. Ailesiyle Eskişehir'e göç eden Satar, Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'na katılmasıyla Basra Cephesi'nde savaştı.

Sakarya Meydan Muharebesi'nde de düşmana karşı mücadele eden Satar, savaş sonunda Eskişehir'e döndü. Uzun süre çiftçilik yapan Satar, eşini kaybetmesinin ardından kızları Zekiye Tali ve Bedriye Kalaş ile yaşıyordu.

Satar'ın, 6 çocuğu, 50'ye yakın torunu bulunuyor. Son 10 yıldır çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle evinden dışarı çıkamayan Gazi Satar, geçen yıl dünyaya gelen torunlarının torunlarını görmüştü.

(AA)