kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Detoks aptallık, anti-aging pazara düşen bir rezalet

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
02.04.2008
Dr. Muzaffer Kuşhan, zayıflamanın klasik kurallarının çoğunu reddediyor. Diyet sektörünün öncüsü olarak detoksa ve anti-aging ürünlerine inanmıyor. Öğle yemeğinde konuğu olduğumuz Kuşhan, yeşil salatadan vazgeçmiyor..
Dr. Muzaffer Kuşhan'dan bahsedildiğinde akla hemen zayıflama, anti-anging ve diyet geliyor. Polonezköy'de, kendi kurduğu zayıflama merkezinin karşısında oturuyor. Onun öğle yemeği sofrasına konuk olduk ve kilo vermek için merkezinde toplanan insanlara ikram edilen mönüyü tattık. Dr. Kuşhan, birçok diyetisyenin yaptığı 'az ve sık yiyin' uyarısını yalanlıyor. Zayıflama sektörünün bir ticarethaneye döndüğünden dert yanıyor. Aktarlardan alınan otlarla yapılan diyetlere ise inanmıyor.

30 YILDIR ÖLÇÜLERİM AYNI
30 yıldır vücut ölçüleri değişmeyen ve son 12 yıldır yaşlanmak bir yana, her gün biraz daha gençleşen Dr. Kuşhan öğle yemeği stratejisiyle ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Kaç yaşındasınız?
61 yaşındayım. Son 12 yıldır hiç yaşlanmadım. Kendimi geçmişe nazaran çok daha genç hissediyorum. Tam 30 senedir 50 numara elbise giyiyorum. Ölçülerim hiç değişmedi.

* Gençlik sırrınız nedir?
İlk koşul; sağlıklı gıda. İşlenmiş, konserve yiyecekleri asla yememek lazım. Taze gıdalar tüketilmeli. İkinci koşul kilo almamak. Üçüncüsü egzersiz yapmak. Dördüncüsü ise; sigara içmemek. Hatta sigara içenin yanında bile bulunmamak gerekiyor. Ayrıca stresten uzak durmak da şart. Ölçülü alkol almak gerekiyor. Bütün bunları yaptığınız zaman, bütün hastalıkların önüne geçmiş oluyorsunuz. Bir de, altı ayda ya da senede bir kez check-up yaptırıyorum. Her gün 5 kilometre yürürüm.

AZ VE SIK YEMEK GEREKSİZ
* Öğle yemeğinizi saat kaçta yiyorsunuz?

Sabah saat 08.30-09.00 gibi kahvaltı yaparım. Öğle yemeğimi de 13.00'de yerim. Ben üç öğünün dışında hiç yemek yemem. Az ve sık yemek yeme fikrine inanmıyorum. Bende atıştırma sıfırdır. Öğle ve akşam yemeği arasında hiçbir şey yemem. Acıkma zamanlarım bellidir. Benim akşam yemeğim saat 20.00'de biter. Tok karınla yatağa girmem. Tok yatan yaşlanır. Vücut kendini akşam uykuda onarır ama mide dolu olursa onaramaz. Sadece vücutla savaşır ve yaşlanır.

EN İYİ BALIK HAMSİDİR
* Öğle yemeği mönünüzde neler bulunuyor?

Öğle yemeğinde salata-çorba ya da salata-balık yerim. Benim salatam değişmez. İçinde brokoli, enginar, avakado, domates ve kırmızı, sarı, yeşil biber vardır. Ne kadar çiğ yerseniz, o kadar sağlıklı beslenirsiniz.

* Balığı öğle mönüsünde mi tercih edersiniz?
Hastalara ya da çalışanlara ne çıkarsa onu yerim. Bir balık ne kadar yağlıysa o kadar sağlıklıdır. Türkiye'de bilmezler; en iyi balık hamsidir. Balığı ızgara ya da fırında yerim. Kızartma yemem. Izgaranın ateşe değen kısmı olursa derisini soyarım ve o kısmı yemem. Yemeğin ateşle temas etmemesi lazım. Yanık olan her yiyecek kansorejendir. Yemek ne kadar yavaş ve düşük ısıda pişerse, o kadar sağlıklıdır. Ne kadar yüksek ısıda pişirilirse de, o kadar kansorejendir. Bazen öğlen yemeğini salata ile geçiştiririm ama o zaman yanına çorba eklerim.

YILDIR KEBAP YEMEDİM
* Gün boyunca ne içersiniz?

Ben nane-limon içmeyi çok severim. Bazen yeşil çay da içerim. Belki bir bardak açık çay da içebilirim. Yemekte de sadece kırmızı şarap içerim. Bence en güzel kırmızı şaraplar Türkiye'de yapılıyor.

* "Ben bunu asla yemem" dediğiniz şeyler var mı?

7 yıldır kebap yemiyorum. Hamburgeri 15 yıl önce bir kere tattım ama hiç beğenmedim. Döner ve İskender de yemem. Yani kırmızı et ve kızarmış şeyler yemiyorum. Kızartmayı 10 senedir hiç yemedim. Ben haftada en az 6 kez dışarıda yemek yerim. Gittiğim restoranlar genellikle İtalyan restoranlarıdır. Geri kalanlar da balıkçılardır. Ben tam bir Akdenizli gibi beslenirim. Onun dışında doğal tahıl ürünleri ve makarna da yerim. Ama makarna yiyeceğimde esmer makarnayı, pilav yiyeceğimde kabuklu pirinçten yapılmış pilavı tercih ederim. Pizza yediğimde ise tercihimi vejetaryen pizzadan yana yaparım.
Haberin fotoğrafları