kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
SİNAN ÖZEDİNCİK

İtalyan Mutfağı'nın yöresel lezzetleri

Yemek yapmanın, sunmanın ve yemenin bir keyif olarak kabul edildiği İtalyan Mutfağı'nın en özel tatları, İtalyan Şef Piatti'nin dört mevsim değişen mönüsü ile 'Conrad Hotel Prego'da hayat buluyor. Piatti, her perşembe, İtalya'nın bir bölgesinin yemeklerini sunuyor. Bu yemeklere o bölgenin en güzel İtalyan şarapları eşlik ediyor. İtalya 20 bölgeden oluşuyor; Lombardia, Trentino Alto Adice, Friuli Venezia Giulia, Veneto, Emilia Romagna, Marche, Abruzzo, Molise, Puglia, Calabria, Sicilia, Sardegna, Basilicata, Campania, Lazio, Umbria, Toscana, Liguria, Valle D'Aosta ve Piemonte...

ÖZEL BİR DENEYİM
Şef Piatti, dünyada moda olan 'Slow Food' hareketinden esintiler taşıyan tarzı, İtalyan Mutfağı'na getirdiği modern yorumu ve konukları ile kurduğu samimi iletişimiyle yemek yemeyi özel bir deneyime dönüştürüyor. Geçen hafta Toscana bölgesinin lezzetleri tadıldı. Toscana bölgesi, tarihi değeri nedeni ile çok turistik olup, bütün dünya tarafından ziyaret edilen bir bölge... Bu da mutfağının ve şaraplarının tanınmasında büyük rol oynuyor. Özel Chianti şarapları, av etleri ve kıyı şeridinde bulunan eşsiz deniz mahsulleri, el yapımı makarnaları ile birleşince gastronomik anlamda da İtalya'nın en önemli bölgelerinden biri halini alıyor. 'Prego'da bu hafta ise sıra Sicilya bölgesinden örneklerde... Mesela mı? Füme 'scamorza' peyniri ve domates sosunda patlıcan 'Parmigiana', kral yengeçli ve kabaklı soslu gnocchi, yeşil zeytin, kapari ve midyeli Palermo usulü taze ton balığı, Sicilya usulü cannoli ve meyve şekerlemesi... Bu yemeklere, o bölgenin İtalyan şarapları Donnafugata Anthilia IGT 2006, Sedara IGT 2005, Sehrazade IGT 2006 ve Angheli IGT 2004 eşlik ediyor. Sicilya bölgesinin önemi, buğdayın dünya üzerinde ilk kullanılmaya başlandığı yörelerden biri olması... Bu da hamur işlerinin en yaygın olduğu bölgelerden biri olmasına neden olmuş.

BİZİ ÖRNEK ALMIŞLAR
Sicilya Mutfağı'nda domates, patlıcan, taze acı biber, zeytinyağı, limon ve sarmısak kullanımı çok yaygın. Osmanlılar'la olan ilişkileri de mutfaklarına yansımış. Safran kullanımı, hamsi sarma, çam fıstığı, içli köfte benzeri 'Arancini', lokma tatlısına benzeyen ve 'Baba' olarak adlandırdıkları tatlıları, bizim kültürümüzden aldıkları bazı örnekler... Bu yüzden İtalya'nın bölgelerinden yörelerinden Sicilya, Türk Mutfağı'na ve kültürüne en yakın olan bölge olarak geçer. Burada ayrıca İtalya'nın farklı yörelerinde yetiştirilen üzümlerden hazırlanan geniş bir şarap koleksiyonu ile İtalyan şaraplarını kadehte tatma lüksünü sunuyor. Her perşembe, akşam 18.00 ile 23.00 saatleri arasında 'Prego'da kendinizi eşsiz İtalyan lezzetleri, zeytinyağı seçenekleri ve kadehte tadabileceğiniz seçkin şarap kavı ile şımartabilirsiniz.