kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Dr. Ziye Mocan, kendi bahçesinde domates ve salatalık yetiştirip, bunları taze taze yiyor.

Çalışırken salatalık ve kivi atıştırın

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Prof Dr. Ziya Mocan, salatalığın zayıflamaya çalışanların hayatlarında çok önemli bir rol oynayabileceğini söyledi ve ekledi: "Çok mu açıktınız bir salatalık yiyin. Salatalık karnı tok tutmak için birebirdir. Ben taze salatalıklarımı kendim yetiştiriyorum. Böylece sağlıklı olduklarına emin oluyorum.

SEBZE BAHÇEM VAR
Sebze bahçemde koyun gübresi dışında hiçbir gübre kullanmam. En iyi organik tarımı insan kendisi yapıyor. Bunun için büyük imkanlara gerek yok. Küçücük alanların insanın mutfağına ne kadar katkısı olduğuna inanamazsınız. Herkes kendisi için küçük alanlar oluşturabilir. Muayenehanemde elimin altında hep domates, kivi ve havuç bulunur. Canım bir şeyler atıştırmak istediğinde küçük bir domates ya da kivi yiyorum. Bunlar tok tutuyor. Bu yıl hiç domates almadım. Bahçemde yetiştirdim. Bir metre kareye domates ekince bütün evin ihtiyacı taze taze karşılanıyor. Çalışırken ya da bir şeyler okurken atıştırmak, öğrencilik dönemlerimden kalma kötü bir alışkanlık. Öğrenciyken beynin çalışması durur ve şeker ihtiyacı artar. Benim talebe çok hastam var. Onları anlıyorum. Üstelik yeni nesilde obezite daha fazla. Onlara, tok tutacak diyetler öneririm. Protein ağırlıklı diyet yapmaları, aç kalmalarını engeller. Ancak gencin diyetini alıp babası uygularsa olmaz. Tansiyon ve böbrek hastaları ile kolesterolü yüksek kişilere, protein ağırlıklı diyetler vermeniz zararlı olabilir.

'AZ VE SIK' YİYİN!
Kendimi terbiye ettim. Artık çalışırken meyve, salatalık ve havuç yiyorum. Çağla çıktı, yiyebilirsiniz. Birkaç ay sonra erik çıkacak, o da yenilebilir. Ama sağlıklı diye bunlardan günde birkaç kilo yerseniz, zararını görürsünüz. Ben gün içinde pek çok şeyden azar azar yerim. 'Az ve sık' yemek en iyisidir."