kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

YÖK'ün kontenjan artırma formülleri

NERGİS DEMİRKAYA ANKARA
Üniversite kontenjanlarını artıracağını açıklayan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, 3 ayaklı formül geliştirdi..
Üniversite kontenjanlarını artıracağını açıklayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın stratejisi belli oldu. 16 Nisan'da yapılacak YÖK Genel Kurulu'nda daha ayrıntılı ele alınacak bu konuyla ilgili 3 ayaklı bir açılım üzerinde duruluyor:

* YÖK'e başvuru yapan 24 vakıf üniversitesinden uygun olanların açılması için onay verilecek. Bu şekilde ciddi bir kapasite artırımı sağlanacak.

* Mevcut üniversitelerden öğretim üyesi ve fiziki şartlara uygun kontenjan artırımı için çalışacak. Üniversitelerin talepleri üzerine kontenjanlarda artırıma gidilecek.

* İkinci öğretime soğuk bakılıyordu. Bundan sonra özellikle ikinci öğretime öğrenci alınması isteklerine onay verilecek. Bu düzenleme özellikle büyükşehirlerdeki kapasitenin artmasını sağlayacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da 1 Nisan Kanser Günü nedeniyle katıldığı törende tıp fakültesi ve hemşirelik okullarının kontenjanının bin-2 bin artırılacağını duyurdu.

İLAHİYATLARA VİZE
Geçmiş dönemlerde çeşitli nedenlerle öğrenci alımı durdurulan, yıllardır öğretim üyeleri ve memur kadrolarıyla boş bekleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültelerine de yeniden öğrenci alınmasına karar verildi. Malatya İnönü Üniversitesi'ndeki İlahiyat Fakültesi kontenjanının açılması için talep olmadığı belirtildi. Bu arada Öğretim Üyesi Atama ve Yükseltme Yönetmeliği üzerindeki çalışmalarda da sona gelindi. Bazı maddeler şöyle:

* Yardımcı doçentler sözleşmelerinin bittiği 12 yıl sonunda ilana gerek olmaksızın öğretim görevlisi kadrosuna atanacaklar.

* Üniversiteler öğretim üyesi alırken kendi kriterlerini oluşturacak.

* Doçentlik unvanı aldıktan sonra üç yıl bilfiil üniversitede olmak üzere en az 5 yıl süreyle açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak gerekecek.