kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
SAİT GÜRSOY

Sosyal bilimler lisesi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin (ETÜ) işbirliğiyle " Sosyal Bilimler Çalıştayı " düzenlendi. Çalıştayda yıllardır fen liseleri olmasına karşın neden sosyal bilimler lisesi bulunmadığı yönünde tartışmalar yapıldı. İktisat, hukuk, siyasal bilgiler fakültelerinde okutulan derslerin büyük bölümü sosyal bilimlerle ilgili olduğu için, sosyal ve sözel zekası baskın olan öğrencilerin, sosyal alanlarda daha derinlemesine yetişmesi için, sosyal bilimler liselerine ihtiyaç olduğu değerlendirmesi yapıldı. Sosyal bilimler liselerinde genel liselerden daha fazla matematik dersi veriliyor. Halen ülkemizde bu tür okullardan 13 adet mevcut. Çalıştaya katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, fen bilimlerinin evrensel olması dolayısıyla ithal edilebileceğini, teknoloji transferi yapılabileceğini belirtti. Bence sosyal bilimler adı üzerinde, o sosyal bilimin yapıldığı toplumu yansıttığı esas alındığı için, sosyal bilimlerin şüphesiz ki çok önemli bir milli tarafı var.
Hüseyin Çelik, "Sosyal zekaya sahip insanların liderlik vasıfları bulunuyor. Rahatlıkla sözlü iletişim kurabiliyorlar" dedi. Yine bu konu ile ilgili Çelik, "Sosyal bilimler liselerinde gençlerimiz böyle bir eğitimden geçirilmeye çalışılıyor. Biz siyaset bilimci mi yetiştireceğiz, siyaset bilimcinin, ekonomistlerin bu özelliklere sahip olması lazım. Hukukçusunuz ama sadece o tozlu raflardan indirilen dosyalar arasında sıkışıp kalmışsanız, içinde bulunduğunuz toplumun gerçekliğinin farkında değilseniz siz işte böyle hukukçu olursunuz. Siyasal Bilgiler'de hoca olursunuz ama kendi ülkenizin insanının değerlerinin farkında değilseniz, ülkenizin sosyolojisinin farkında değilseniz ve ülke insanınızın özellikle birer psikososyal, psikokültürel varlık olduğunun farkında değilseniz sağlam değerlendirmelere ve analizlere varamazsınız. Onun için gençlerimizin özellikle bu alanlarda analitik düşünebilmelerini sağlamak üzere mutlaka onlara bu formasyonu kazandırmak zorundayız. Bu bir lise eğitimi ile biter mi, elbette bitmez. Zaten sosyal bilimler liseleri bir üst öğretim kurumuna gençleri hazırlamak üzere kurulmuş okullardır" diye konuştu.
Üniversitede iktisat, işletme, ekonomi, ekonometri, hukuk, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, psikoloji, sosyoloji felsefe, turizm gibi bölümleri seçmeyi düşünen gençlerimizin, OKS tercihlerinde sosyal bilimler liselerine yer vermelerinde yarar var.