kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dış basında karamsar değerlendirmeler

Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'nin kapatılmasına ilişkin iddianameyi kabulü yabancı basında da geniş yer buldu. Dış basındaki değerlendirmeler şöyle:

INDEPENDENT: TEHLİKELİ
İndependent gazetesi, "Anayasa Mahkemesi'nin kapatma talebini ele alma kararıyla Türkiye'de halkın seçtiği hükümetler ile laikler arasında 50 yıldan bu yana sürmekte olan savaşta en amansız mücadelenin yolunu açtığını" savundu. "AK Partililerin şimdi parti kapatılmasını güçleştirmek için anayasa değişikliği yapmayı da düşündüklerini" kaydeden Independent, "Analistler ise böyle bir adımı hukuken tartışmalı ve politik olarak da tehlikeli buluyor" diye yazdı.

FT: PİYASALAR ETKİLENDİ
İngiltere'de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times da AK Parti davasıyla ilgili gelişmelerin İstanbul borsasında huzursuzluk yarattığını ifade etti. "Davanın Türkiye'de halkı kamplara ayırıp, piyasalar üzerinde olumsuz etki yarattığına" dikkat çekilen haberde, "gelişmelerin yabancı yatırımcılar üzerinde olumsuz etki yarattığı" öne sürüldü.

THE GUARDIAN: ÜLKE KRİZE ATILDI
The Guardian'da "ülkenin krize atıldığı" yorumunu yaptı. Gazete, "Ankara'nın laik elit ile yeni sınıf muhafazakâr reformcu Müslümanlar arasındaki mücadelenin Türkiye'nin AB iddiasını zedeleyeceğini ve yabancı sermayeyi caydıracağını" yazdı.

EL MUNDO: AB KAYGILI
İspanyol El Mundo gazetesi, "Türk Anayasası, hükümetin laikliğe karşı hareket edip etmediğini yargılayacak" başlığı altında, "AB, aday olan bu ülkedeki gelişmelere kaygıyla bakıyor" ifadesini kullandı.

WT: POTANSİYEL KRİZ
ABD'de yayınlanan Washington Times, davayı "potansiyel kriz" olarak nitelendirdi, Türkiye'nin AB başvurusu ve başarılı ekonomik canlanmasının geleceğinin riskte olduğunu yazdı.

* İNDEPENDENT: Anayasa değişikliği tehlikeli.

* THE GUARDIAN: AB iddiası zedelendi.

* WT: Potansiyel kriz